Зекономити на освіті


Звістки розлітаються миттєво, а ще коли вони такі резонансні, на кшталт закриття шкіл, то тут вони уже не тільки у всіх на язиці, а й стають предметом першочергового обговорення.

Власне, така ситуація щодо закриття окремих навчальних закладів міста мала та поки що має місце в Коломиї. Адже, як уже повідомляли місцеві ЗМІ, на останньому засіданні виконавчого комітету міської ради якраз і йшлося про оптимізацію шкільної мережі міста, що тягне за собою скорочення класів, педагогів, тренерів, медперсоналу та, як повідомив міський голова Ігор Слюзар, навіть закриття аж чотирьох навчальних закладів. Адже грошей держава виділяє все менше, а місцевому бюджету самотужки таку освітянську машину не потягнути. Звісно, все може статися після прийняття у вересні конституційної реформи, на яку ми всі так чекаємо.

Як повідомили на виконкомі, в першу чергу такі перетурбації торкнуться загальноосвітніх закладів міста №№3, 6, 7 та 10, тобто шкіл із найменшою наповнюваністю учнів, та однієї музичної школи. Заступник міського голови Володимир Тарновецький наголосив, що вартість одного тільки класу в рік становить у середньому 75 тисяч гривень.

Вели мову й про закриття в ЗОШ №7 класу, де навчається всього 13 учнів. Але небайдужі батьки дітей, які прийшли на засідання виконкому та просили не розформовувати клас, де навчаються їхні діти, все ж достукалися до чиновників. Їх почули, і поки що клас із такою малою кількістю учнів закривати не будуть. Та все ж батьки школярів названих шкіл, а також педагоги схвильовані такою звісткою про можливе закриття шкільних установ, навіть згодом. Діти звикли до школи й педагогів, а вчителі в свою чергу можуть залишитися без роботи.

Очільниця міської освіти Марія Грицан спростовує таку інформацію та погоджується, що й справді останнє засідання виконкому було непросте, особливо коли зайшла мова про оптимізацію навчальних закладів міста. Та додає, що була створена депутатська група, яка протягом двох тижнів вивчала питання економії коштів та оптимізації навчальних закладів. Адже наразі грошей у міському бюджеті катастрофічно не вистачає, отож варто задуматися, як і де їх зекономити та яким чином працювати в наступному навчальному році. Свої пропозиції щодо оптимізації подало й управління освіти, зокрема вони стосуються об’єднання класів в деяких школах. Щодо закриття шкіл – таке питання наразі не стоїть. Хоча після конституційної реформи, коли всі повноваження перейдуть до місцевого самоврядування, воно може постати знову.

Дотацію на вирівнювання дає державний бюджет, а тоді доведеться місцевій владі брати на себе всі витрати. Впорається вона з цим чи ні – це питання часу.

– Хоча, – продовжує Марія Грицан, – я хочу заспокоїти всіх, і особливо батьків школярів, що питання закриття шкіл не виникне спонтанно. Воно піддасться широкому обговоренню, зокрема серед громадськості міста. Просто так школи ніхто закривати не буде.

Щодо мережі закладів освіти, то, як повідомила начальниця управління освіти, її приймуть уже у вересні поточного року. Головна освітянка міста сподівається, що раптом грошей на утримання всіх шкіл міста таки вистачить... Адже відбудуться вибори, зміниться влада, запрацює економіка… Хоча, як наголосила пані Марія, у всіх законодавчих документах про освіту йдеться про те, що має бути жорстка економія, гроші мають діяти ефективно, а педагоги, насамперед, дбати про якість навчання.

«Коломийські ВІСТИ»