Зеленський після зустрічі з Ердоганом розповів, коли можливі переговори з рф


Президент України Володимир Зеленський заявив, що переговори з Росією можливі лише в тому випадку, якщо російські війська залишать незаконно окуповану територію України.

Про це він сказав після зустрічі з генсеком ООН та президентом Туреччини 18 серпня у Львові, передає кореспондент Суспільного.

За словами Зеленського, Ердоган під час переговорів сказав, що продовольча ініціатива щодо експорту українського зерна дає "дипломатичне вікно" домовленостей щодо майбутнього припинення війни.

"Я сказав свою думку пану президенту Туреччини, що віри немає Російській Федерації. Я вважаю, що в цьому "вікні" російська зброя. Дуже здивований, що вони (РФ) готові до якогось миру. Не можуть люди, які вбивають, ґвалтують, щоденно крилатими ракетами б'ють по наших цивільних містах, цивільних інфраструктурах — не можуть хотіти миру. Тож спочатку, мені здається, вони повинні звільнити наші території, а потім... Потім буде потім", — сказав Зеленський.

Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сказав, що "зберігає віру у те, що війна закінчиться за столом переговорів".

Ердоган вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ прибув в Україні. Двічі з 24 лютого він зустрічався з президентом Росії Путіним. Остання зустріч відбулась 5 серпня в російському Сочі. 6 серпня стало відомо, що Ердоган запропонував Путіну зустрітися з Зеленським. Також він неодноразово заявляв, що Туреччина готова виступати посередником між Україною та Росією. CNN Turk з посиланням на свої джерела в РФ повідомляє, що Путін натякнув на можливість зустрічі з Зеленським у день візиту Ердогана до Сочі 5 серпня.

15 серпня радник голови Офісу президент Михайло Подоляк заявив, що переговори Києва і Москви наразі нічого не дадуть Україні. За його словами, "якщо ми сядемо за стіл переговорів, то Росія... буде проводити ту ж саму політику, як завжди: розмовляти з позиції ультиматумів і шантажу... Будуть казати "Віддайте нам Херсон". Ми цього не зробимо. Більше того вони будуть казати визнати Крим російським. Це принципово неможливо, з урахуванням тієї кількості масових військових злочинів, які вони скоїли в Україні. Це мають розуміти в світі". Він додав, що Росія може сидіти за столом переговорів тільки тоді, "коли отримає по зубах": "І тоді ми зможемо сказати: покиньте територію України до міжнародно визнаних кордонів 1991-го року. Потім давайте проговоримо певні репарації".

24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія вводить війська на територію України з метою проведення “військової операції з денацифікації та демілітаризації”. Одразу після цього звернення близько 5 ранку війська РФ почали обстрілювати об’єкти інфраструктури по всій Україні, а також житлові квартали.

6 травня 2022 року президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не може відновити мирні переговори з Росією до відведення російських військ на позиції до 24 лютого, але можливість укладання мирної угоди для завершення війни зберігається.

7 серпня Зеленський заявив, що у разі проведення псевдореферендумів на окупованих територіях півдня України Росія закриє будь-яку можливість переговорів з нашою державою.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!