«Жіночі» обов'язки — готувати їжу, а «чоловічі» — заробляти гроші? Опитування українців про гендерні ролі й стереотипи


Більшість українців досі вважають, що готування їжі й хатні справи — це «жіночі» обов'язки, а справа чоловіків — заробляти більше грошей.

Про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», пише Громадське.

64% опитаних заявили, що в їхніх парах жінки частіше готують. 56% опитаних заявили, що хатніми справами теж частіше займаються жінки. Водночас 32% заявили, що готують їжу порівну і чоловіки, і жінки, а 40% сказали, що порівну займаються хатніми справами.

Щодо виховання дітей половина опитаних зазначили, що цим займаються обоє. Водночас 41% респондентів стверджували, що це частіше робить жінка.

Також приблизно половина опитаних зазначили, що розпоряджання бюджетом та організація відпочинку є обов’язком як чоловіка, так і жінки. Водночас третина зазначила, що в питаннях дозвілля та фінансів частіше керують жінки.

«Оскільки сім’ї та домогосподарству жінки приділяють більше уваги й це є їхньою "роботою", то, відповідно, вони й розпоряджаються. Стереотип "чоловік керує на роботі, жінка — вдома" частково зберігається», — підсумовують соціологи.

Крім того, 63% зазначили, що в їхній парі немає чіткої ролі голови і вони спільно вирішують справи. Про те, що головою є чоловік, зазначив 21%, що жінка — 14%.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!