Жителі Прикарпаття отримали майже 67 млн. гривень доходів від надання майна в оренду


Як повідомили в Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області, громадяни Івано-Франківщини отримали від надання майна в оренду доходи в сумі 66,8 млн. гривень.

До місцевих бюджетів від цих коштів надійшло 10,0 млн. гривень податків.

Нагадуємо, у випадку надання в оренду нерухомого майна однією фізособою іншій, необхідно сплачувати податки. У випадку, якщо учасники договору є громадянами і не займаються підприємницькою діяльністю, орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставками 15 -17 відсотків протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу. При цьому суму отриманого доходу та суму сплаченого податку за результатами року необхідно відобразити у річній податковій декларації про майновий стан і доходи. Якщо орендодавець зареєстрований приватним підприємцем, то податок сплачується в залежності від обраної системи оподаткування: на спрощеній (для «єдинників» І та ІІ груп-не пізніше 20 числа поточного місяця; ІІІ та V груп - протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал. Підприємці, що обрали загальну систему сплачують податок авансовими платежами по 25 відсотків за квартал: до 15 березня,  до 15 травня, до 15 серпня  і до 15 листопада.

Детальні роз’яснення з цього та інших питань розміщені у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі ДФС України – «ЗІР».