Золоті медалісти з Прикарпаття: про спорт, плани на майбутнє і перемоги


Молоді спортсмени здобули два «золота» і «срібло» на Чемпіонаті Світу серед юніорів та молоді, який проходив у місті Монтемор-у-Велью в Португалії.

Каноїстка Людмила Лузан стала чемпіонкою світу в юніорській каное-одиночці, додавши цю нагороду до «срібла» в спринті, а Михайло Мандзюк виборов чемпіонське звання у молодіжній каное-четвірці на дистанції 500 метрів, пише versal.

Людмила Лузан — каное одиночка, золото, срібло

Фото: Людмила Лузан

Людмила Лузан

Про спорт
З веслуванням я була знайома ще за багато років до того, як вперше стала у човен. Адже мій брат теж займається цим видом спорту — і я частенько приїжджала на тренування або на навчально-тренувальні збори до нього. І скільки себе пам’ятаю — завжди це мені це подобалось і я хотіла спробувати себе у цьому спорті.
І, хоча, регулярні тренування проходять важко, особливо під час літньої спеки, коли працювати потрібно, а сонечко розморює — доводиться змочувати одяг та головні убори у воді, щоб не перегрітись — ніколи не думала покинути спорт.

Про особисте
Як і у будь-якого спортсмена вільного часу не так вже й багато, але мені вдається поєднювати особисте життя, спорт та навчання. Друзі та рідні завжди розуміють та підтримують мене, навіть, коли я затримуюсь на тренуваннях. У мене, звісно, є вихідні, які я намагаюсь проводити з близькими людьми і бажано на природі. Люблю прогулянки по вулицям міста або ж поніжитись на пляжі, коли є вільний час.

Секрет успіху
Основні складові: лікарський контроль, вітаміни, правильне харчування, режим дня, відсутність шкідливих звичок та, найголовніше — впертість та важке тренування.

Тільки спорт
Я себе не уявляю без спорту. Іноді, сидимо з дівчатами і замислюємось про те, що б ми зараз робили, якщо б не були спортсменками. Але, навіть, не уявляємо, що б це було. Жартома завжди думаємо, що сиділи б десь у підвалі та пили пиво. Я радію, що я обрала саме спорт, адже він робить мене дійсно щасливою.

Про змагання за кордоном
Рада, що маю змогу виїжджати за кордон декілька разів на рік. Завжди цікаво побачити щось нове, а особливо, на якому рівні розвинене веслування в тій чи іншій країні. Цікаво поспілкуватись та поділитись досвідом з іноземними спортсменами.
Зазвичай на змаганнях досить тісний графік, але інколи випадає нагода побачити нове місто. До прикладу, нещодавно пощастило подивитись Прагу — там я була на Чемпіонаті Європи серед дорослих. Я дуже вдячна Вінтоняку Віктору Михайловичу, який організував екскурсію не лише для мене, а й для всієї нашої збірної. У всіх залишились неймовірні враження.

Про перемогу
Кожна участь у змаганнях додає мені нового досвіду та піднімає рівень особистого професіоналізму.
А от перемога дає значно більше — ти розумієш, що роки тренувань пройшли не даремно. Це найсолодше, що може бути в спортивній кар’єрі. Ти розумієш, що досягнув того — до чого йшов, доказав собі та оточуючим чого вартий. А найголовніше після фінішу — це погляд мого тренера —Батомункоєва Сергія Агвановича, заслуженого тренера України, майстра спорту, який завжди мене підтримує — та сльози щастя матері.

Плани на майбутнє
Тренування, тренування та ще раз тренування. Ніколи не можна зупинятись на досягнутому, особливо, якщо успіх супроводжує тебе. Я здобула золото Чемпіонату Світу серед юніорів, але попереду ще старти серед дорослих. Ще мрію, що в 2020 році до олімпійської програми буде внесенно жіноче каное.

Михайло Мандзюк — каное четвірка, золото

Фото:Михайло Мандзюк та українська збірна

Михайло Мандзюк та українська збірна

Про спорт у житті
Ще будучи дитиною завжди активно цікавився спортом. А веслування обрав випадково, адже я ніколи не думав, що буду займатись саме ним.

Найважчі моменти у спорті
Очікування свого заїзду, адже потрібно було залишатись в формі протягом всього чемпіонату.

Про перемоги
Це моя друга перемога, перша була також в Португалії на дистанції 1000м в каное-четвірці на Чемпіонаті Європи серед юніорів. Також я був бронзовим призером Чемпіонату Світу 2013 та срібним призером Чемпіонату Європи 2013.

Про чемпіонат
Чемпіонат проходив на високому рівні. Організація змагань була хороша, всі деталі були прораховані, що не могло не радувати.

Спортивні дієти
Моя колишня колега по спорту, а тепер успішний фітнес-тренер та дієтолог — Марія Климович, складала для мене раціон харчування, який був розрахований як на період змагань — так і на період відпочинку.

Плани на майбутнє
План зараз один —  прикласти якомога більше зусиль, щоб закріпити свій успіх на Чемпіонаті Європи,

Про підтримку
Завдячую президенту федерації Вінтоняку Віктору Михайловичу, за його величезну підтримку. Моєму першому тренеру — Батомункоєву Сергію Агвановичу, який повір в мене на початку моєї кар’єри. І дуже багато для мене зробив мій тренер — Періг Микола Ярославович, який підтримав мене і вірив в мене, навіть після мого невдалого сезону в 2014 році. А також своїм партнерам з екіпажу — дуже досвідченим веслувальникам.