«Золоті» Пологи: Скільки коштує народити немовля на Прикарпатті?


В Україні у державних установах пологи є безкоштовними. Проте жінці протягом терміну вагітності потрібно здати не один аналіз і пройти чимало процедур та обстежень. Вони здебільшого вартують чималих коштів.

25-річна коломиянка Наталія народжувала вперше. Тоді ще не знала, наскільки затратним виявляться пологи і підготовка до них. Згадує, що чи не щодня проходила відповідні обстеження. Періодично здавала аналізи. Вони вартували від двох до десяти гривень. Для визначення ймовірності патології плоду здавала необов’язковий аналіз на РАРР. Він вартував 200 грн, бо відправляли його до Чернівців. УЗД проходила у приватній клініці. З направленням від жіночої консультації він коштував від 20 до 30 грн. (Така сама ціна, якщо проходити УЗД у жіночій консультації, – авт.). Без цього направлення – від 50 до 90 грн. Всього УЗД довелося зробити п’ять разів. Аналізи на гормони Наталія здавала в одному з коломийських лікувально-діагностичних центрів, де заплатила 250 грн.

Лікареві у жіночій консультації я не платила жодного разу, – каже Наталія. – Ставлення було
хорошим. У пологовому будинку теж ставилися з розумінням. Грошей не вимагали. Але при поступленні до пологового я двічі заплатила доброчинні внески у сумі 50 гривень. Не задоволена лише тим, що у цьому закладі немає достатньо душових кабінок. Є лише одна загальна або ж у комфортабельних палатах. За них платиться окрема сума. Тому довелося ті три дні добряче понервувати.

23-річна Марія теж здавала доброчинні внески при вступі до Коломийського пологового будинку. Заплатила 100 гривень. Перед пологами необхідно було здати 200 г крові. Без здачі крові до пологового не пускали. Інакше потрібно було заплатити 250 гривень.

Нині її синові 2 роки і 4 місяці. Жінка згадує, що будучи на 10-ому тижні вагітності, стала на облік в жіночу консультацію. Одразу дали направлення на здачу аналізів та УЗД. Останнє тоді вартувало 60 грн. в приватному кабінеті і 25 грн. – у жіночій консультації. Щомісяця здавала аналіз крові, який коштував 3-5 грн. Для обстеження у лікаря необхідно з собою мати оглядовий набір: одноразові дзеркало, рукавички, серветки. Вартість набору складає 20 гривень.

Окрім цього мене змушували робити аналіз крові на якісь генетичні хвороби, – провадить розмову
Марія, – результат якого показує, чи дитина народиться здоровою, без відхилень. Такий аналіз коштував дорого, приблизно 400 грн. Тому я його не проходила. І, на щастя, малюк народився здоровий. Також я відвідувала лекції у жіночій консультації. Вони були безкоштовними і дуже корисними для вагітних. До прикладу, якщо жінка планує народжувати в присутності чоловіка чи когось з близьких, то вона повинна прийти на лекцію “Партнерські пологи” разом з тими, хто буде поруч під час пологів. Інакше на пологи чоловіка не пустять без відповідних знань.

Крім того, необхідні вітаміни та інші препарати, які медики приписують вагітним. Спеціальні вітамінні комплекси потрібно приймати щодня по одній-три таблетки. Упаковка коштує 80 – 120 грн. Зазвичай рекомендують прийняти їх хоча би дві-три упаковки. Також призначають препарати кальцію, фолієву кислоту та інше. На такий комплекс доведеться витратити щомісяця приблизно 150 – 200 грн.

«У Коломийському центрі жіночої консультації всі обстеження безкоштовні, – переконують працівники центру, – оскільки це державна установа». Проте аналізи, які здають у приватних кабінетах, вартують чимало. До прикладу, у лікувально-діагностичному центрі “Поліфарм” всі обстеження коштують 60 грн. Проте їх перелік обмежений: УЗД, діагностика внутрішніх органів, гінекологія, обстеження молочних і щитовидної залоз. Аналізи там не приймають.

Більший перелік обстежень можна пройти у Коломийському лікувально-діагностичному центрі “Медлайф”. Проте ціни там значно вищі. Загальний аналіз крові – 40 грн., цитологічні дослідження – від 30 до 90 грн., бактеріоскопічні – 40 грн., обстеження на щитовидну залозу – 70 – 80 грн., на гормони – 80 – 100 грн., пренатальна діагностика – від 80 до 210 грн. Також там можна пройти й інші обстеження на вибір і бажання, які вартують від 60 до 200 грн.

У приватних кабінетах, звісно, обстеження не з дешевих. Проте для народження здорової дитини майбутні мами готові йти на будь-які жертви і віддавати останні заощадження. Хоча пологовий будинок у Коломиї є державною установою, проте і він потребує коштів. Там і справді немає душових кабінок у кожній палаті. Є одна загальна для всіх. Ті, хто в змозі заплатити 300 грн., можуть перебувати у палаті підвищеного комфорту. Там є душова кабіна, два ліжка, меблі та інше приладдя. Таких кімнат лише п’ять. Також вагітні жінки, які перебувають у пологовому будинку, можуть внести доброчинні кошти. Переважно жертвують від 50 грн. Протягом року до Коломийського пологового будинку надходить приблизно 120 тисяч гривень доброчинних внесків.

Наша установа потребує чималих затрат, – провадить розмову виконуючий обов’язки головного
лікаря Коломийського пологового будинку Богдан Ленчовський. – Недостатнє фінансування. Двічі на рік ми проводимо поточний ремонт, закуповуємо та оновлюємо необхідне медичне обладнання. Зібрані кошти використовуємо для медичних потреб пологового будинку.

Нині народити дитину і справді недешево. Тому перш ніж планувати вагітність, варто, напевне, наперед заощадити достатню кількість грошей, щоб ці дев’ять місяців не були обтяжливими. Адже як відомо, від настрою вагітної жінки залежить здоров’я майбутньої дитини.

Олена КОЗАЧЕНКО, «Дзеркало Коломиї»