Звірку щодо житлової нерухомості можна здійснити до кінця року


Прийнятий нещодавно Верховною Радою України проект закону «Про внесення змін до статті 265 Податкового кодексу України щодо об’єктів житлової нерухомості» передбачає, що цього року українцям не потрібно буде сплачувати податок на нерухомість.

В тексті документа зазначено, що у 2013 році органи державної податкової служби не нараховують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки фізичним особам – платникам податків, і цей податок фізичними особами не сплачується.

У той же час, передбачається, що до 1 грудня 2013 органи Міндоходов повинні сформувати реєстр платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і взяти їх на облік.

Для цього податківці мають надіслати власникам житлової нерухомості повідомлення за місцем проживання (реєстрації) про звірку кількості об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у їх власності, і розмірів житлової площі таких об’єктів.

У свою чергу, власники житлової нерухомості, у разі незгоди з інформацією податкових органів, зможуть здійснити звірку даних на підставі оригіналів документів про право власності на об’єкти житлової нерухомості. Відповідно до законопроекту, звірку можна здійснювати таку до 31 грудня 2013 року (включно).