Мешканці Івано-Франківська сперечаються, чи треба церкви на Валах


Наприкінці минулого тижня на Валах в Івано-Франківську почали встановлювати стовпчики під паркан для огородження території колишнього кафе «Казка». Проте тоді люди огорожу поставити не дали.

А вже вчора на місці будівництва ще однієї церкви у центрі Франківська зібралися півсотні обурених містян. Вони впевнені, що у них відбирають землю та хочуть, щоб там була зелена зона та дитмайданчик.

Водночас у мережі розгорнулася дискусія щодо доцільності самого будівництва. Значна частина франківців впевнена, що церква там таки потрібна, інша – відстоює збереження зеленої зони та місця зимового катання дітей. Як відомо, зовсім поруч є  вже кілька церков різних конфесів, а зовсім поруч ще й головний храм УГКЦ в Івано-Франківську - Катедральний собор.

«Представники церкви, громадськості, прихильники і супротивники висказували свої думки, які різко відрізнялися одні від одних. Я не зрозуміла хто, що хоче взагалі. Моя думка, як мами, яка живе недалеко від цього місця чітка: неважливо, що там буде побудовано, я не хочу, щоб моя дитина була обмежина в місці прогулянок і забав. Бо ніби збоку є дитмайданчик і ніби іншого не треба. Але якщо побудується щось, не важливо що саме, те місце вже не буде гіркою звідки можна летіти зимою на санках, а літом з велосипеда, бо так чи інакше забудують. Там пройшло моє дитинство і дуже б хотілося, щоб пройшло і моєї дитини. Ато санки в підвалі стоять, а з території церкви не дуже то й розжинешся», - вважає Natalia Khrabatyn.

«Скоро в кожного "святого" отця по Франківську своя персональна церква буде. Соціальна сфера в занепаді, лікарні скоро розваляться – в першу чергу дитяча, освіта взагалі бідує, ніде меценатів не видно, зате братва будує залатиє купала – гріхи свої відмолювати», - Olga Grytsan.

Світлана Водвуд цікавиться, скільки ще церков треба побудувати у Франківську, щоб всі бажаючі мали змогу молитися. Вона зазначає, що в місті не вистачає дитячих садочків, погано фінансується дитячі будинки, лікарні та інші соціальні заклади.

«А так гарно чиновники розпинаються перед журналістами і жителями про "історичні пам'ятки" і "європейське місто".. Де ви бачили в Європі, щоб на три жилих будинки одна церква чи капличка?», - зауважує Krystyna Miliyanchuk.

«Я живу в центрі, і чесно скажу - з дитиною крім Валів гуляти ніде!!! Взагалі! Жодного майданчика, жодної іншої території, куди безпечно піти з дитиною - де би не вигулювали псів і не сиділи алкаші. Позорище для церкви, якими би благими не були їх наміри!», - Надія Белік 

А от, Oksana Koval зауважує, що особисто знає настоятеля майбутнього храму о. Івана, тож впевнена, що краще нехай буде церква, а ніж гральні автомати чи ще щось.

Люди заначають, що кошти на будівництво церкви були пожервувані прихожанами.

«Не знаю, хто і як, але я будучи у будь-якому місті світу, найперше що шукаю - це церкву. Саме ту, яку залишили для нас минулі покоління. І якщо є щось, що ми тепер можемо залишити майбутньому, то це виключно храм. Навіть якщо тепер цього не розуміємо», - розповідає Tetyana Shkoruta.

 «Наскільки я пам'ятаю, останні вісім років (може й більше) на цьому місці стояв паркан, за яким безпритульні ходили в туалет, під яким збиралися "знедолені" заради стабільного заробітку в стаканчик, вздовж якого вигулювали псів і кидали сміття. Ніколи ніхто нічого не відстоював: ні історичної пам'ятки Валів, ні чистоти довкілля, ні права дітей на безпечні прогулянки», - акцентує Юлия Попова

Є й такі, що вважають будівництво церкви гарною та потрібною справою, однак зазначають, що "Церква побудована в гріху не може бути Божою".

Нагадаємо, на початку липня в Івано-Франківську заговорили про будівництво нової церкви на Валах. Це викликало неабияке обурення у містян. Адже більшість франківців вважають, що в центральній частині і так достатньо багато церков, тож будувати ще одну просто немає сенсу. Відтак, на сайті електронних петицій до влади міста зареєстрували відразу три звернення.

А вже через декілька тижнів під час засідання містобудівної ради представник церковної громади Ігор Остяк показав усю дозвільну документацію на будівництво храму. За його словами, ще в 2001 році територію колишнього кафе Казка передали фірмі «Конкорд», яка у свою чергу в 2004 році подарувала ділянку громаді для будівництва церкви. На підставі рішення сесії від 2005 року передано в оренду земельну ділянку. Боргів за оренду землі немає. Тому 27 грудня 2006 року на основі всіх документів міська рада прийняла рішення дозволити будівництво церкви. А вже  11 серпня 2015 року земельна ділянка перейшла в постійне користування церковної громади Святого Миколая.