Церква на Валах – бути чи не бути? У Франківську черговий будівельний скандал


Нещодавно в Івано-Франківську заговорили про будівництво нової церкви на Валах. Це викликало неабияке обурення у містян. Адже більшість франківців вважають, що в центральній частині і так достатньо багато церков, тож будувати ще одну просто немає сенсу.

Відтак, на сайті електронних петицій до влади міста зареєстрували відразу три звернення. Перше – про «Заборону будівництва церкви на місці колишнього кафе "Казка"».

Її автор Юлія Г. зазначає, що на території колишнього кафе "Казка" (на валах) розпочинається будівництво чергової церкви, а місцева влада розводить знову руками, мовляв нічого вже зробити не можна.

«Чому не враховується думка громади і не обговорюється таке питання. Скоро вже не буде місця зовсім для прогулянок з дітьми та відпочинку дітей, що мало б бути передбачено у всіх мікрорайонах міста, зокрема, у центральній частині, яка нафарширована як "шанхай". Скільки ще церков потрібно місту? Цікаво, скільки ж коштувало дане рішення у 2008 році? Створення нового громадського простору починається з будівництва церкви. Невже при великому бажанні потрапити в Європу не можемо вчитись у них?», - йдеться у петиції.

Всього за декілька днів вона набрала 200 із 250 необхідних підписів.

Друга петиція стосується облагородження цієї ж території. В ній йдеться про те, що територія навколо колишнього кафе "Казка" захаращена будівельним сміттям та загороджена парканом, який регулярно падає на пішохідну дорогу. Все це створює загрозу життю людей та викликає огиду.

«Вважаю, що оптимальним рішенням є розчистити цю територію від сміття та облаштувати зручний і безпечний простір для містян та гостей міста: влаштувати зелений сквер з лавочками і ліхтарями, створити комфортну зону для відпочинку та дозвілля! Жодних культових споруд - ні в якому разі не будувати!», - зазначає Юрій К.

Водночас авторами третьої петиції виступає громада церкви «Святого Миколая». Вони зазначають, що на місці «Казки» в проекті будівництва не тільки церкви, а й школи катехизму, центру благодійної допомоги дітям інвалідам, сиротам, людям похилого віку та одиноким малозабезпеченим мешканцям міста.

«В 2007р. преосвященніший єпископ Софрон Мудрий погодив та благословив будівництво церкви "Святого Миколая" на земельній ділянці яка знаходиться в постійному користуванні громади церкви "Святого Миколая". Громада підготовила всю необхідну документацію для будівництва, та отримала дозвіл на виконання будівельних робіт», - йдеться в петиції.

Незважаючи на всю критику запланованого будівництва в департаменті архітектури та містобудування МВК просто розводять руками. Адже дозвіл на будівництво видавали ще більше десяти років назад. Зокрема, у коментарях місцевим ЗМІ головний архітектор міста Дмитро Нижник зазначив, що дана ділянка передбачена згідно схеми розташування культових споруд, як пропоновані місця будівництва нових культових споруд за адресою Дністровська, 26.

«Проект розроблявся давно, жодних дозвільних документів роки 3-4 останні департамент не видавав. До нас звернулася людина, яка курує будівництво. Нам представили проект рішення, погоджений ще десь 2008 року, тим часом був погоджений і дозвіл на будівельні роботи. Якось впливати на споруду і процес департамент вже немає можливості. В схемі є, проект непоганий. Некоректно коментувати, бо є автор, погодження, наміри від кураторів, що за півтори-два роки об’єкт має бути зведений», - акцентував архітектор.

​Фото: Тарас Майстришин