«Блукаючий» метан - невидима загроза для кількох прикарпатських сіл


Через припинення експлуатації Битків-Бабченського нафтогазоконденсатного родовища загазованість прилеглих територій досягла небезпечного рівня.

Найнебезпечнішим на нафтогазових родовищах був і залишається неконтрольований вихід нафти і газу на поверхню землі, який фахівці назвали міграцією вуглеводнів. Цей процес зумовлений геологічною будовою території та властивістю нафти і газу проходити крізь товщу порід. Проявляється таке явище не лише у місцях промислової розробки вуглеводнів, а й навіть там, де ще не ступала нога людська.

Зокрема рушійною силою міграції газу є значні перепади тиску в місцях його накопичення, тобто у земних покладах. Через це газ проникає з нижніх покладів до поверхні землі. Для цього він шукає легкий шлях — відкриті пори. Цьому сприяють так звані зони зменшеної щільності гірських порід, тріщинуватість та розломи земної кори, пише "Галичина".

Не обминули такі явища й одне із найстаріших в Україні, але ще дуже потужне родовище Західного нафтопромислового району — Битків–Бабченське нафтогазоконденсатне, яке розробляє НГВУ «Надвірнанафтогаз». Тут виважене промислове добування нафти й газу роками дозволяло утримувати відносну рівновагу та стабільність рівня загазованості територій села Пасічної і селища Биткова.

Заплановані відбори вуглеводнів сприяли уникненню зростань пластових тисків у нижніх покладах. Водночас будь-яке більш–менш тривале припинення нафтогазодобування зі свердловин призводить до накопичування значної кількості газу, що завдяки високому тискові знайде вихід на поверхню. Газова суміш, яка не має запаху та кольору, через тріщини земної кори неодмінно потрапить у житлові або побутові приміщення, що опиняться на шляху її «міграції».

Систему збалансування цих загрозливих газових проявів і наслідків від них, яку створило НГВУ «Надвірнанафтогаз», зруйнувала Державна служба геології та надр України, не продовживши з 28 липня 2015 року дію спеціального дозволу для ТОВ «СП «УкрКАРПАТОЙЛ ЛТД». Це підприємство з видобутку вуглеводнів виступає замовником робіт для НГВУ «Надвірнанафтогаз» на Битків-Бабченському родовищі.

Таким чином, зло, породжене державним органом — Держгеонадрами, відгукується у далеких від столиці населених пунктах, що нині потерпають від зупинки робіт на великому та складному нафтогазоносному об’єкті.

Жителі Пасічної та Биткова з острахом вдивляються в зупинені на свердловинах насоси–гойдалки та нерухому запірну арматуру на них. Їх уже вкотре повідомлено про небезпеку та необхідність інформувати про будь-який вияв загазованості. Тим часом ситуація щодень стає загрозливішою. Після припинення експлуатації Битків-Бабченського родовища фіксується зростання вибухонебезпечної концентрації вуглеводневих газів у підвальних приміщеннях будівель.

До зони підвищеного ризику уже потрапили помешкання на вулицях Лесі Українки, Олекси Довбуша та Василя Стуса у Пасічній, на вулиці Тараса Шевченка у Биткові. Нещодавно зафіксовано її підвищення у свердловинах-фільтрах навколо загальноосвітніх шкіл цих населених пунктів. Концентрація газу перевищила вибухову межу. Тож невідновлення видобутку нафти та газу на Битків–Бабченському нафтогазоконденсатному родовищі може призвести до того, що «блукаюча» суміш метану з повітрям може потрапити у шкільні приміщення.

А гіркий досвід біди від неконтрольованого газу горяни уже мають. Його накопичення у підвалі будинку на вул. Лесі Українки, 20, що сталося грудневого дня 1982 року в селі Пасічній, призвело до вибуху, який став причиною його повної руйнації.

Екологи та нафтовики застерігають можновладців — наслідки від їх байдужості можуть не забаритися. Започатковані ще в 1983 році системні дослідження загазованості території села Пасічної та селища Биткова, які дотепер безперервно проводить НГВУ «Надвірнанафтогаз», доводять, що міграція вуглеводневих газів — явище постійне і не може бути ліквідоване цілком. і лише своєчасний відбір вуглеводнів із надр дозволяє мінімізувати ризики та тяжкі наслідки. Фахівці закликають Державну службу геології та надр України опам’ятатися та невідкладно відновити дію спеціального дозволу для добування вуглеводнів на Битків-Бабченському нафтогазоконденсатному родовищі.