Cкільки депутатів франківської міськради використовують Facebook для роботи з виборцями


ГО “Центр Політичних Студій” реалізовує в Івано-Франківську проект “Атестація депутатів місцевих рад”. За підсумками кожного року діяльності Івано-Франківської міської ради депутатам будуть виставлятись оцінки їх ефективності.

Одним із критеріїв ефективності є робота депутата з виборцями через соціальні мережі – в наш час це один із найзручніших способів комунікації і невід’ємна частина життя сучасного громадянина. Депутати – не виключення.

Із 41-го депутата Івано-Франківської міськради (Віктор Анушкевичус 21 червня цього року склав депутатські повноваження) лише 4 депутати не мають акаунта у соцмережі Facebook – Володимир Балагура та Володимир Яблонь з БПП, Володимир Саврей з УНП та екс-УКРОПівець, а нині позафракційний Ігор Саварин. Проте наявність акаунта у соціальних мережах ще не означає, що депутати з його допомогою активно спілкуються з виборцями та повідомляють громаду про свою роботу. 4 депутата міськради не наповнюють свої акаунти інформацією про свою діяльність та не ведуть комунікацію через свої сторінки. Неактивними є двоє депутатів з фракції ВО “Свобода” – її голова Роман Онуфріїв та секретар бюджетної комісії Петро Гавриш – їх акаунти уже давно не наповнюються інформацією.

Решта 12 депутатів з найчисельнішої фракції у міськраді ВО “Свобода” дуже активно ведуть свої акаунти у соціальній мережі. Тут простежується чітка позиція фракції щодо позиціонування себе у соціальній мережі – депутати регулярно поширюють інформацію зі сторінок керівництва партії, міського голови (теж “свободівця”) Руслана Марцінківа та інформацію зі публічної сторінки міського осередку “Свободи”.

Схожа тенденція щодо публічності та активності у соціальних мережах помітна у депутатів від фракції УКРОП. Усі 5 депутатів фракції активно ведуть свої акаунти на Facebook – повідомляють про свою депутатську діяльність та регулярно поширюють інформацію про роботу партії та нардепа від Івано-Франківська Олександра Шевченка. Щоправда Дмитро Чміль активність у мережі розпочав лише з початку цього року. Окрім того, Сергій ГаєвськийМстислав Тарас та Віталій Мерінов мають ще окремі публічні сторінки, де публікують інформацію про свою депутатську діяльність.

Дещо слабшою і неорганізованою виглядає активність у соціальних мережах депутатів від БПП “Солідарність”. Депутати від фракції майже не інформують про діяльність партії чи фракції – більший акцент роблять на персональну роботу. Найактивніше ведуть свої акаунти Андріан ВолгінВолодимир ФецичСергій Палійчук та Володимир Кушнір. Досить пасивно у соціальних мережах працюють очільник фракції Петро Шкутяк та Степан Руднянин – інформації про їх депутатську діяльність у Facebook майже немає.

Фракція ВО “Батьківщина” представлена у раді 4-ма депутатами. Найактивніше свою діяльність в соцмережі презентує Стефан Магас, також він активно веде комунікацію з виборцями через свою сторінку. Досить активно комунікують з громадою і керівник фракції Руслан Терешко та Василь Ревчук. Щоправда останній роботу з виборцями у соцмережі розпочав лише з початку 2018 року.

Депутатка від УНП Галина Куницька також лиш нещодавно зареєструвала сторінку у Facebook, про те, як депутатка міськради активно її не веде.

За результатами минулорічної атестації депутатів Івано-Франківської міськради ГО “Центр Політичних Студій” надала обранцям рекомендації щодо інформування виборців про свою роботу через соціальні мережі а також використовувати їх як інструмент комунікації з виборцями. З 7-ми депутатів, які не користувались соцмережами лише троє прийняли до уваги рекомендації та розпочали роботу онлайн.

Не зважаючи на те, що Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» не зобов’язує місцевих депутатів мати сторінки в соціальних мережах, однак використання цього інструменту комунікації свідчить про наміри депутатів бути більш відкритими та близькими до громади.