Депутати облради опановують електронну систему голосування «Віче»


Замість піднятих рук – натиснуті кнопки. Депутати облради опановують електронну систему голосування «Віче». Її встановили у сесійній залі. Це – проект одного із хмельницьких підприємств. Процес голосування тепер буде автоматизованим, кажуть розробники.

Система самостійно реєструє учасників голосування, фіксує усі вихідні дані та опрацьовує результати. Деяких депутатів таке нововведення спонукало до хвилювання, пише ТРК ВЕЖА.

В основі електронної системи – комп’ютер, за яким сидить головуючий та стежить за перебігом подій. А ще – персональні пульти депутатів, що обладнані мікрофонами. І велике табло, де відображається оперативна інформація про хід голосування та сесійного засідання загалом. Відтак, кожен присутній у сесійній залі зможе побачити, хто і за що проголосував. Поіменно або ж пофракційно.

Така електронна система голосування вперше була змонтована у Київраді. Нині нею користуються у сорока районних, міських та обласних радах України. Розробники запевняють, опанувати її не складно.

Рішення про введення таких новацій прикарпатські депутати ухвалили напочатку року. Попередньо довелось реконструювати приміщення. Тепер сесійна зала поділена на чотири сектори: для президії, депутатів, преси та решти присутніх. Реконструкція тривала упродовж літа. Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич вважає, сумлінно працювати можна при будь-якій системі голосування. Проте тепер депутати це можуть робити ефективніше.

На встановлення електронної системи облрада виділила півтора мільйона гривень. Випробувати її депутати зможуть уже наступної сесії.