Європа по кишені: 10 весняних напрямків для економних туристів


Розповідаємо, як недорого відпочити в Європі цієї весни! Криза – не причина відмовлятися від подорожей, варто лише подивитися на них під іншим кутом. В сьогоднішній підбірці – найцікавіші напрямки Європи, які будуть вам по кишені.

«Часто щастя стукає в двері кожного, але цей кожен сидить в сусідньому барі і не чує стуку», йдеться у відомому прислів’ї. Зараз саме той час, коли треба бути уважним і частіше дізнаватись про можливості, які оточують нас – тим більше, якщо це стосується подорожей. Ми підготували підбірку бюджетних напрямків, які допоможуть вам зекономити і насолодитися цікавими місцями вже цієї весни.

Для того, щоб зрозуміти очікуваний рівень цін у кожному місті, ми використали дані рейтингу Numbeo, де можна знайти інформацію про вартість обіду в ресторані чи оренди житла.

Гданськ (Польща) – чарівність Балтики

iStock_000049752070_Large

Набережна в Старому місті у Гданську дуже нагадує район Нюхавн в Копенгагені

Бажаєте пройтися затишними середньовічними вулицями Європи та подихати солоним морським повітрям Балтики, отримати чудовий сервіс в готелях і ресторанах, і при цьому не збанкрутувати? Це можливо зробити в одному з найстаріших портів Європи, Гданську.

Це місто буквально дихає історією і готове поділитись своїми секретами, акуратно прихованими в готичних костелах і на старих площах, у Великому арсеналі і портових складах. В гонитві за міськими легендами варто зробити зупинку в одному з численних кафе та кондитерських. І звісно, не можна не прогулятися живописною гданською набережною, яка цілком не поступається своїй старшій сестрі з Копенгагену. Не зважаючи на те, що під час Другої Світової війни архітектура міста була сильно пошкоджена, зараз історичний центр повністю відновлено та реконструйовано.

Доїхати до Гданська з України найзручніше наземним транспортом: потягом або автобусами. Численні рейси виконуються компаніями EcolinesPolskibus та іншими: можна, наприклад, розділити свій маршрут, зробивши пересадку у Варшаві. Внутрішні перельоти у Польщі відчутно дешеві завдяки пропозиціям від Ryanair.

Авейру (Португалія) – португальська Венеція

Typical Moliceiro in Vouga river, Portugal

Яскраві гондоли перевозять туристів і жителів міста по каналам Авейру так само, як це роблять гондольєри у Венеції

Дорога до Португалії буде, звісно, не настільки дешевою і короткою, як хотілось би, але місцеві ціни приємно здивують вас своєю демократичністю, а пейзажі змусять забути про великі витрати. Щоб мандрівка була максимально ефективною, варто потрапити в Авейру – місто, де знайшли своє ідеальне співвідношення земля і вода, королівська помпезність і провінційна простота.

Вивчіть Авейру під час пішохідної прогулянки симпатичними вуличками, оточеними розкішними будівлями з португальською плиткою азулежу і різнокольоровими будиночками, яскравість яких здасться вам “відфотошопленою”. А потім насолоджуйтесь водною екскурсією міськими каналами на старовинних фігурних човнах молісейрос, які здавна були звичним транспортом для рибалок. До речі, саме ці дерев’яні човни – далекі родичі венеціанських гондол, але приємність в тому, що поїздка ними коштуватиме набагато дешевше!

Найкраще летіти до португальського Порту (наприклад, WizzAir + Ryanair з пересадкою в Будапешті), а звідти до Авейру – потягом або автомобілем всього за 45 хвилин.

Брашов (Румунія) – долина таємничих замків

Bran Castle in summer time - Brasov, Romania

Замок Бран

Брашов – неофіційна столиця Трансільванії, одного з найбільш казкових куточків Східної Європи. Тут дикі гірські вершини змінюються на зелені пагорби, а серпантини доріг ведуть до дзеркальних озер. За кожним поворотом вас очікують сюрпризи: старовинні замки і середньовічні містечка, монастирі і типові маленькі села.

В Брашові варто оглянути старовинні церкви, порахувати дивні вежі на будиночках, прогулятись однією з найбільш вузеньких вулиць Європи і просто відчути незабутній дух румунської провінції. За містом варто відвідати королівський палац Пелеш, фортецю тевтонських лицарів в Ришнові, саксонське село Харман, і, звісно, моторошний замок Бран, де жив легендарний граф Дракула.

Найкраще їхати до Брашова з Києва наземним транспортом – є кілька варіантів автобусного та залізничного сполучення. Якщо ж ви прилітаєте в Бухарест, то доїхати до Брашова можна на автомобілі: дорога займе у вас 3 години.

Будапешт (Угорщина) – клубна столиця Центральної Європи

BUDAPEST, HUNGARY - JUNE 21, 2014: People visit Old Town in the evening in Budapest. 3.3 million people live in Budapest Metropolitan Area. It is the largest city in Hungary and 9th largest in the EU.

У Старому місті в Будапешті

Угорська столиця – це архітектура витонченість у поєднанні з прекрасним музичним смаком, чудова кухня і час для релаксу в термальних басейнах. Але туристичний рай був би неповноцінним, якби Будапешт не отримав ще й звання клубної столиці Європи, яке він впевнено поділяє з Берліном.

Це місто просто не вміє спати ночами, пропонуючи своїм гостям насичену “позакультурну” програму за цілком демократичними цінами. Почніть зі старовинних купалень Сечені, які ефектно овіяні водяною парою у світлі вечірніх ліхтарів. Потім завітайте у бар Anker’T, який розташований у покинутому будинку-привиді, і, насамкінець, пірнайте в море нічних тусовок на вулиці Kazinczy. Якщо ж вам захочеться змінити атмосферу на більш оригінальну, прямуйте на набережну Дунаю, де пришвартований модний клуб-корабель А38.

Озеро Блед (Словенія) – альпійська казка

iStock_000007920285_Medium

Словенське озеро Блед за своєю красою можна порівняти з італійськими курортами Комо і Гарда

Альпійські пейзажі притягують до себе мандрівників зі всього світу, але більшість з них надають перевагу відомим та дорогим італійським курортам Комо і Гарда, а про словенське озеро Блед майже ніхто не чув. Тим більш цікаво відвідати цей неторканий природний край, який ідеально підійде для романтичної мандрівки або спокійного сімейного відпочинку.

Тут варто прокататись на оригінальному човні у формі лебедя і вийти на берег крихітного острову, де вмістилась лише маленька церква. Або піднятись на круту скелю, що нависла над озером, щоб відвідати симпатичний замок Бледа. Ви також можете замовити кінну прогулянку вздовж берега, а потім відпочити в місцевих термальних джерелах. І обов’язково дихайте на повну силу: де ще вам вдасться насолодитись таким чистим альпійським повітрям?

Від Любляни до озера Блед можна доїхати на автомобілі за 40 хвилин. До Любляни з Будапешта хороше автобусне сполучення.

Плзень (Чехія) – хмільний туризм

iStock_000047997478_Medium

Головна площа в історичному центрі міста Плзень

Як відомо, Чехія – одна з найбільш популярних європейських країн серед туристів, що полюбляють пиво. Тим не менш, її “хмільна столиця” знаходиться зовсім не в Празі. За історією цього напою варто поїхати в місто Плзень, важка назва якого дає знати: саме тут придумали знамените пиво Pilsner!

Плзень цікавий сам по собі, адже саме на його старовинних вулицях змішались стилі всіх архітектурних епох. Але ваша мета тут інша – неймовірна кількість таверн, захопливий музей пивоваріння і дуже смачна екскурсія (зрозуміло, з дегустацією) на виробництво Pilsner и Gambrinus. А для найбільш палких прихильників пива створено неймовірний SPA-комплекс Chodovar, де всі процедури використовують… правильно, пиво! Погодьтесь, цей бюджетний напрямок нічим не гірший баварських аналогів.

Від Праги до Плзеня – всього близько години автомобілем.

Бансько (Болгарія) – болгарські Альпи

Bansko, Bulgaria - December, 12, 2015: Ski resort Bansko, Bulgaria, pistes and mountain with pine trees, ski slope, people walking and skiing

Гірськолижний курорт Бансько приймає любителів лиж аж до травня

Весна уже не за горами, але на цих горах вона настане ще нескоро, тому якщо лижі – ваш звичний зимовий атрибут, вам варто відвідати Бансько, поки там не розтанув увесь сніг! Болгарський курорт – це чудова бюджетна альтернатива Австрії і Швейцарії з не меншою кількістю розваг і розвинутою інфраструктурою.

Місцеві схили порадують як новачків, так і професіоналів “гірської справи”, а приїхати сюди можна навіть з дітьми, для яких в Бансько працює гірськолижний дитячий садок з каруселями. Окрім того, на курорті розташований каток, термальні джерела, десятки колоритних ресторанів національної кухні і маса цікавинок. Прогуляйтесь атмосферним центром Старого Бансько, а потім – в ремісниче поселення Мельник і розташований поруч з ним Роженський монастир.

Рига (Латвія) – наймодніші молодіжні тусовки

Riga, Latvia - May 25, 2014: Partybus Beer Bike with bar attendants on the street of Riga, Latvia. It is a pedal powered bar on the wheels. As the bar attendants pedal the barman is steering

Вечірка на “пивному велосипеді” у Ризі

Ригу звикли сприймати винятково з точки зору екскурсійного туризму і пляжного відпочинку на узбережжі Балтики. Але це старовинне місто уже давно заявило про себе як про молодіжний тусовочний напрямок, який не поступається знаменитим європейським побратимам, наприклад, Амстердаму. Різниця лише в ціні питання.

Епіцентр нічного життя знаходиться в Старій Ризі, де варто відвідати легендарний клуб Studio 69 з декількома танцполами і музикою на будь-який смак. За найкращими в місті шотами і приємною демократичною атмосферою варто зайти у бар Spot Kafe, а за найкращими видами нічної Риги – у вишуканий і недешевий Skyline Bar. До речі, неподалік від останнього, в клубі Coyote Fly кожні вихідні міксують свої треки найкращі діджеї Латвії, а рівень веселощів досягає найкращих висот.

Токай (Угорщина) – виноробний край

iStock_000014534251_Medium

Виноградники в районі Токай

Італійське вино відоме на весь світ, але мало хто знає, що його угорські родичі також зобов’язані своєю появою римській епосі. Саме колонізатори з Аппенін вперше посадили виноград у благодатну землю Токаю, і з тих пір Угорщина може пишатися своїм вином не менше, ніж італійська Тоскана. А про бюджетність угорського вина не доводиться і згадувати.

Токай – типове угорське містечко з яскравими одноповерховими будиночками, парою церков і дивовижною провінційною атмосферою. Навколо нього розкинулись безкрайні виноградники, поглянути на які можна з майданчику поблизу місцевої телевежі. Після цього відвідайте виноробню Himesudvar, де вас проведуть в старовинний винний льох, детально розкажуть про сімейну справу і влаштують дегустацію місцевих делікатесів разом з головним токайським напоєм.

Доїхати з Будапешту в Токай можна автомобілем або потягом, час у дорозі – 2,5-3 години.

Тіват (Чорногорія) – гастрономічний рай

Кафе на узбережжі Тівата

Ми звикли вважати, що в Чорногорії лише тепло і затишно, але виявляється, там ще й дуже смачно! Кухня цієї країни дивовижним чином поєднала в собі національні балканські риси і приправила їх середземноморським духом. В результаті вийшов чудовий бюджетний напрямок для гастро-туризму, за яким зазвичай їдуть в більш дорожчу Іспанію.

Найсмачніше місто Чорногорії, Тіват, розташоване в живописній Бока-Которській затоці. Тут варто приділити увагу затишним островам, старовинній Которській фортеці, і, звісно, прогулятися самим Тіватом. Після екскурсії влаштуйте собі справжнє кулінарне свято: мідії з червоним соусом або далматський рибний гуляш, фарширований перець або баклажани, сири златибор, а насамкінець – найкраще вино Чорногорії, Вранац.

Не зважаючі ні на які негаразди, продовжуйте вірити у свої мрії – і вони обов’язково здійсняться.