Франківщина хотіла віддати нафту для палива військовим. В Уряді відмовились


У вівторок, 24 лютого, у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу керівництво області зустрілося із науковцями вузу щодо енергетичної безпеки області та енергоефективності. Поміж іншого обговорили проблему видобутку нафти.

“У Долинському районі ми видобуваємо нафту. Ми вийшли на 17 аукціонів за два роки. І знаєте, нафта нікому не потрібна, – сказав ректор університету нафти і газу Євстахій Крижанівський. – Наразі є загроза, що нафта виллється. Ми штучно її стримуємо, аби вона не виходила – адже може статись екологічна катастрофа”.

Зі слів Крижанівського, наразі усі ємності на Івано-Франківщині заповнені, є надлишок нафти, пише Репортер.

“Нафта в’язка, ми навіть ініціювали переробку в’язкої нафти на міні-заводах – тоді б не треба було асфальту, – продовжив ректор вузу. – Коли ми наповнили усі ємності, що робити з нафтою? Це жах! Ми ж відповідаємо за це. Ми зібрали ректорат і вирішили подарувати цю нафту українському війську. Ми направили Першому віце-прем’єр-міністру Віталію Яремівідповідний лист. Це дуже проста справа – дати доручення “Укрнафті” забрати нашу нафту на свої заводи, переробити, забрати продукцію собі та заплатити за роботу, а решту віддати війську. Був би гордий університет нафти і газу, що допомогли. Але нічого з того не вийшло, вони відмовились. Нафта і газ в Україні є. Івано-Франківщина – це полігон для новітніх технологій, але у нас не знають, що робити з нафтою”.

Врешті голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук сказав, що ініціює створення робочої групи, очилити яку планує сам.

“Я буду лобістом ідей усіх працівників університету нафти і газу. Вважаю, тоді буде немарним моє перебування на посаді”, – додав Гончарук.