Франківські патрульні взялися за профілактику Африканської чуми свиней


У зв’язку зі спалахами захворювань тварин африканською чумою свиней патрульна поліція Івано-Франківська проводить заходи з виявлення м'яса свинини та свиней, які завозяться на територію міста без відповідних документів.

Особовий склад Управління зорієнтовано на перевірку транспортних засобів, що перевозять живих тварин та продукції з них. Інспектори інформуватимуть про такі випадки органи Держпродспоживслужби для вжиття заходів реагування відповідно до вимог ветеринарно-санітарного законодавства.

Також поліцейські постійно перевіряють місця несанкціонованої торгівлі продовольчими товарами.

Для довідки. Африканська чума свиней (далі АЧС) — це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного діагнозу. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які не здатні до повної нейтралізації збудника.

АЧС легко передається від хворої до здорової тварини. Цьому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі. В умовах України лише домашні та дикі свині можуть хворіти на АЧС. Усі інші тварини не сприйнятливі до збудника цієї хвороби. Вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я. В Україні було виявлено вірус АЧС генотипу ІІ, що за останні роки набув широкого розповсюдження. АЧС входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин.

Наразі, АЧС – чи не найнебезпечніша з усіх хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується: 
• високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати все, навіть потенційно, інфіковане стадо (або поголів’я в населених пунктах у зоні захисту);
• запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі свинарською продукцією, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів;
• комплексом витрат на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, втратами внаслідок міжнародних торговельних обмежень, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.