Франківський суд розпочав розгляд справи щодо конфлікту на Макогона


Сьогодні, 29 червня в Івано-Франківському міському суді відбулося засідання у справі Петра Гавриша та Олексія Замкового.

Як відомо, у вересні 2016 під час громадських слухань активіст, колишній "убозівець" Олексій Замковий  у суперечці вдарив депутата міськради Петра Гавриша, коли той намагався взяти слово. 

Прокуратура відкрили провадження проти обох учасників бійки на Макогона, оскільки були заяви обох сторін. Наразі до суду передали тільки одне провадження - "щодо особи, яка вчинила тілесне ушкодження депутату".

Справу у міському суді веде суддя Наталія Деркач, прокурор - Василь Гринишин, інформує кореспондент "Бліц-Інфо" із зали суду. Сьогодні до зали суду прибули не тільки учасники процесу, а й "групи підтримки" обох сторін.

На початку засідання Замковий заявив, що не довіряє прокурору. Тож клопотав про його відвід. Він аргументував це тим, що прокурор є підопічним головного прокурора міста, що виступав на сесії міськради, де розповідав про розслідування справи.

Натомість захисник депутата Гавриша зауважив, що заявлений відвід є безпідставним та спрявований тільки на затягування часу. Відтак, після нарадчої кімнати суддя відхилила клопотання як безпідставне та необгрунтоване.

Суддя Деркач зазначила, що потерпілий має право подати позов на моральне відшкодування, але це необхідно зробити до початку розгляду справи по-суті. Тож поцікавилась, чи планує Петро Гавриш скористатись цим правом. Той відповів, що морального позову не буде.

Опісля прокурор Григоришин зачитав обвинувальний акт: під час громадських слухань з розробки ДТП Макогона - Крайківського Замковий намагався забрати у депутата Гавриша мікрофон та вдарив його у ділянку голови. Прокуратура обвинувачує активіста у вчинені злочину за ч. 2 ст. 350 ККУ (Умисне нанесення побоїв або заподіяння легкого чи середньої тяжкості тілесного ушкодження службовій особі або громадянинові, який виконує громадський обов'язок, у зв'язку з їхньою службовою чи громадською діяльністю).

Першим суд хотів заслухати свідчення обвинуваченого Олексія Замкового, однак той відмовився, пояснивши, що буде свідчити останнім. Тож суд заслухав свідчення Петра Гавриша. Він розповів, що був у складі робочої групи, яку сформували за розпорядженням міського голови.

"Під час громадських слухань я підійшов до мікрофона, однак Замковий хотів у мене його забрати. Я не віддавав. Загалом все тривало долі секунди, відтак Замковий вдарив мене в голову. На цьому моя участь у громадських слуханнях закінчилася", - пригадав потерпілий.

На запитання адвоката, чи той наніс Замковому зустрічний удар, Гавриш зазначив, що після одержання ляпасу дистанціювався від нападника. Втім, зробив тоді помах ногою, але не впевнений, що удар таки був.

Та в підсумку суддя Наталя Деркач зауважила, що вже закінчився час відведений на слухання цієї справи, тож вона змушена перенести засідання на 09:00 27 липня.