Гроші є, а імен немає. Хто зволікає зі встановленням табличок на могилах УСС у Франківську?


Ще наприкінці минулого року краєзнавче об’єднання «Наше місто» виступило з ініціативою оновити пантеон Cічового стрілецтва у Меморіальному сквері та встановити на кожному хресті таблички з іменами полеглих. Адже прізвища героїв – не таємниця, їх перелік є в науковців. І відомо не лише їхні прізвища, а й роки народження та смерті.

Тож, з пропозицією позбавити хрести анонімності «Наше місто» звернулось до міської влади. Та на таку пропозицію пристала і заклала для цього кошти в бюджеті на 2015 рік.

Тоді у коментарі журналістам заступник міського голови Михайло Верес запевнив, що таблички встановлять вже до Зелених свят. Та до червня білі хрести так і не «назвали», тож була озвучена вже інша дата – до другої річниці Революції Гідності. Мовляв, люди будуть йти вшановувати Героїв сучасності, і водночас дізнаються імена Героїв минулого. У підсумку білі хрести й досі безіменні. Рік підходить до завершення, та й зміна влади на носі. А це означає, що гроші треба буде «вибивати» у нової влади та закладати у новому бюджеті. Хто ж затримує встановлення табличок, з’ясовував кореспондент Бліц-Інфо.

Керівник КП «Міська ритуальна служба» Роман Микула у підпорядкуванні якого і перебуває Меморіальний сквер, вину з себе знімає. Каже, йому сказали тільки виділити на таблички гроші, решту – від нього не залежить.

«Наразі фінансування в мене є. Пан Верес сказав, що вони спільно з «Меморіалом» знайдуть виконавця, який і виготовить ці таблички, а ми маємо тільки профінансувати. Як саме виглядатимуть ці таблички мали вирішити у «Меморіалі». А хто буде виконувати саму роботу,  я не знаю. Якби мені сказали це зробити і показали як вони мають виглядати то ми вже давно то зробили. Є багато фірм, які цим займаються і це не є проблема. Тим більше, кошти є на рахунку і я готовий хоч завтра їх проплатити», - запевняє Роман Микула.

Натомість заступник міського голови Михайло Верес запевняє, що вже найближчим часом таблички будуть встановлені. Каже, що мав на днях розмову з представником краєзнавчого об’єднання «Наше місто» Василем Іваночком і той зобов’язався за кілька днів вирішити це питання. А місто - тільки профінансує. На запитання, чому не зробили цього раніше, Верес каже, що з самого початку цих домовленостей обов’язки розділили. І від влади требувались тільки гроші, решту ж -  мали вирішити ініціатори ідеї.

«Вони мали знайти виконавця, дати відповідний текст, прізвища, військові звання та інші дані. Але, якось то все трошки затягнулось», - виправдовується чиновник.

Василь Іваночко з такого перебігу подій дивується. Каже, коли рік тому звернулись до міського голови Віктора Анушкевичуса з пропозицією підписати хрести, то той якось не зреагував.

«Тоді все вирішив Михайло Верес   - побігав, вибив гроші. Але чому воно не рухалось далі, то я не знаю. Тепер хлопці почали обурюватись, що нічого не робиться, а вже Новий рік на носі. То вже обговорив все з Вересом знову і домовились, що я сам знайду, хто би міг їх виготовити, а їм тільки принесу розрахунок. Я би не казав, що то є якась велика проблема. Просто наша державна машина працює дуже повільно – такий механізм, ну що вже зробиш? Коли нам сказали, що буде зроблено, то ми щось не подумали, що треба про обіцяне нагадувати. Іван Монолатій як ініціатор ідеї ходив, попитував, коли вже то зроблять, то йому там казали певні терміни. Але чого так затягнулось, то я не розумію. Хоча не прихильник робити з цього скандал – піду з понеділка та й знайду виконавця, який якісно та швидко зробить ті таблички», - запевняє Василь Іваночко.

Тож, у підсумку висновок напрошується один - через небажання франківських чиновників брати на себе відповідальність страждає ідея та її ініціатор. На щастя, у краєзначому об'єднанню на це не ображаються і запевняють, що встигнуть таки втілити задумане до кінця року. Водночас, вкотре доводиться переконуватись, що без контролю у владних кабінетах працювати не поспішають.