Івано-Франківська обласна філармонія під мікроскопом


20 березня закінчився термін контракту з директором Івано-Франківської обласної філармонії Андрієм Савкою. До його роботи у підопічних та чиновників є маса претензій, тож продовження угоди з ним під великим знаком питання.

Два місяці тому голові обласної ради Василеві Скрипничуку, голові постійної комісії з питань національного та духовного розвитку, культури, ЗМІ, книговидання і свободи слова Ользі Бабій та начальнику управління культури Володимиру Федораку надійшло звернення художнього керівника філармонії Ігоря Дем'янця з наріканнями на роботу директора. Скаргу на керівника філармонії також написав головний диригент симфонічного оркестру Віктор Олійник. Обидва документи стали приводом до створення спеціальної комісії, що вивчала роботу Андрія Савки, пише Галицький кореспондент.

Таємне стає явним

У 18-ти пунктах звернення йдеться про те, що робота керівника філармонії звелася до керування закладом в ручному режимі. Адміністративний персонал про деякі заходи, а саме прес-конференції, виставки, концерти, дізнається з інтернету. Директор одноосібно планує і вирішує, що робити, та розпоряджається заробленими колективом коштами. У філармонії відбувся поділ на своїх та чужих. На роботу приймають друзів, у штаті є "мертві душі".

"Є чітка лінія керівника: людей з хору "Воскресіння" (а це церковний хор) завести будь-яким шляхом у філармонію. Директор їх приймає на роботу в різні колективи без погодження художніх керівників. А вони порушують питання, для розвитку хочуть брати виконавців, але не мають можливості, бо штат заповнений співаками хору", – пояснює Дем’янець.

У приміщенні філармонії проводяться різні збори, зустрічі, репетиції сторонніх людей та колективів, при цьому оплата за компослуги здійснюється за рахунок коштів філармонії. Відбувається надання в оренду без належного оформлення приміщень філармонії: концертного, малого, конференц-залів, готелю та буфету. Директор контролює готель, в якому часто проживають люди, які не мають відношення до закладу.

Організація гастролей, зокрема за кордон, відбувається за участю псевдоколективів (із залученням інших колективів з інших областей), які використовують назви чинних колективів філармонії. Нераціонально використовуються зароблені гроші. Зокрема, виконавцям з інших міст виплачуються надвисокі гонорари, які перевищують дохід від концертів.

Солістів запрошують через національний портал академічної музики "Music-review Ukraine", засновником якого є Олександр Пірієв. "На сайті Київської філармонії гонорар квартету саксофоністів – один, якщо ми організовуємо концерти через "Music-review", це коштує в три рази дорожче. Пірієв надає свої послуги посередника, але розцінки значно вищі", – пояснює художній керівник філармонії. На додачу він наводить ще один приклад: "Взимку "Harmonia Nobile" гастролювала в Італії, в Івано-Франківську залишалося кілька людей. Андрій Михайлович (Савка) добирає працівників із симфонічного оркестру, солістів зі Львова, сам стає за диригентський пульт і їде виступати в Польщу під назвою "Harmonia Nobile". Це може таке бути?!"

За словами Дем’янця, більшість гастролей відбуваються під покровом таємниці. Він вважає, що всі здобутки директора – це не що інше, як здобутки колективу.

Супроти системи

"Проти президента кожен день хтось виходить, проти голови облради теж. В першу чергу, у мене завдання робити роботу і отримати результат. Я можу відзвітувати по концертах: скільки артистів виступило, скільки колективів, – реагує на звинувачення  Андрій Савка. – Я не переживаю за те, що буде зі мною, я перед собою ставлю завдання – мати вплив і змінювати систему. Зараз дуже вигідно прийти у філармонію, хоча ніхто не розуміє, що великий пласт інформаційної роботи – наповнення інтернету, соціальних мереж, рекламна політика – випаде, тому що багато людей підуть теж".

Директор філармонії пояснює, що в колектив прийшло багато креативної молоді і саме їй вдається виводити філармонію із стану законсервованого закладу. Водночас він шкодує, що три роки на посаді минули швидко, а із запланованого вдалося зробити не більше, як половину.

Савка вважає, що доцільним було б спершу прозвітувати про зроблене, а тоді вже в управлінні культури мали б вирішувати, чи варто з ним продовжувати контракт, чи ні. А нинішню перевірку його роботи називає замовною. 

Щоправда, великої підтримки у філармонійних колективів Андрій Михайлович і справді не має. Останнім часом йому так і не вдалося поговорити з працівниками. Пояснює це тим, що колективи дуже розрізнені, мають власні графіки роботи, провести збори трудового колективу важко.

"В одних концерт, у інших гастролі, репетиції. Восени намагалися провести зустріч, і, на жаль, зі 180-ти зібралося трохи більше 30-ти осіб. Тут кожен – зірка і кожен має амбіції, тому дуже важко", – каже директор філармонії.

Тривале непорозуміння з головними диригентами філармонії він пояснює давнім конфліктом із екс-диригентом симфонічного оркестру Русланом Дорожівським. Нагадаємо, що за три роки у симфонічному оркестрі змінилося п’ять диригентів. Що ж до скарги Віктора Олійника, Андрій Савка має власну версію: "Прийшов новий диригент і на два місяці поїхав у Францію на гастролі. Його не було, і за нього працювали інші. Я як директор взагалі не мав втручатися в процес, але коли до мене приходять з проблемами, то я їх вирішую. Зараз він приїхав, працює, і непорозумінь не виникає".

Спростовує Савка і закид щодо хору "Воскресіння". Каже, у філармонії працює лише частина хористів, але колектив гастролює під маркою філармонійного. "У хорі "Воскресіння" зібрані найкращі таланти і голоси області, в першу чергу, молоді. Хор пішов вперед і зробив прорив, фактично не маючи фінансування. Хоча б один хор в області чи місті може зібрати нехай навіть половину залу із проданими квитками? А на цей люди йдуть!" – захищається Савка.

Головним же досягненням директор вважає те, що навколо філармонії вибудовується культурне середовище, заклад став осередком ідей. "Сидять в управлінні культури два історики і юристка й вирішують, що ж там по музиці зробити. Я скажу так: мені все одно, продовжите ви контракт чи ні. Але з вас буде сміятися вся Україна, бо я по музичних академіях дам результати вашої перевірки і нічого більше", – говорить Андрій Савка на завершення.

Попит на культуру

На захист директора стала опікунська рада філармонії, з офіційним повідомленням вона звернулася до керівництва області та депутатів облради.

"Громадська опікунська рада Івано-Франківської обласної філармонії засвідчує свою підтримку колективу та керівнику філармонії, яка за останні роки здійснила справжній прорив у мистецькій, концертній, інформаційній та просвітницькій діяльності, – сказано у документі. – Навіть суха статистика свідчить про те, що філармонія стала осередком високого мистецтва, а міська громада нарешті отримала змогу регулярно долучатись до вершин світової класичної музики". 

У своєму висновку опікунська рада рекомендує продовжити контракт з чинним директором та не дозволити інтригам кількох осіб в колективі призвести до розвалу започаткованої в останні роки роботи.

Знизити градус напруги у філармонії спробував заступник голови ОДА Ігор Пасічняк. У вівторок він провів прес-конференцію, присвячену питанню, чи буде Андрій Савка керівником обласної філармонії.

"Закінчується контракт із директором філармонії. В зв’язку з цим у ЗМІ розгорнули кампанію довкола захисту Савки, яку ми сприймаємо як тиск на облдержадміністрацію з метою автоматичного продовження контракту з нині чинним керівником. Ми проаналізували роботу обласної філармонії впродовж останніх років, і моя місія – довести головні показники роботи", – повідомив Пасічняк.

Щоправда, висновки комісії він не оприлюднив, лише зачитав фінансовий звіт щодо роботи філармонії за останніх чотири роки. Згідно з оприлюдненими даними, кількість концертів значно зросла. Але якщо середня відвідуваність одного концерту за 2011 р. становила 159 глядачів, то за останній рік – лише 107. Якщо середній дохід від концерту у 2010 р. складав 1291 грн., то за минулий рік – 1142 грн. А найбільшим недоліком роботи філармонії Пасічняк назвав відсутність концертів у селах – за минулий рік лише два.

У шкалі "структура доходів" – два показники: концертна діяльність та орендні послуги. За останні роки кількість доходів зросла, але якщо у 2010 р. було 20% доходів від оренди і 80% - від концертів, то у 2014 р. оренда вже склала майже 40%. І останній аргумент: у 2010 р. сума дотації на філармонію з обласного бюджету становила 4 млн. 737 тис. грн., а торік – 7 млн. 340 тис. грн. 

"Результат перевірки – вісім сторінок довідки та сто сторінок пояснення від працівників обласної філармонії, я не хочу коментувати жоден описаний там факт. Не хочу, щоб нас звинувачували в упередженні, чи переводити конфлікт в міжособистісну площину та інтриги. Я вважаю, що оприлюднені мною дані є приводом, щоб не продовжувати автоматично контракт із нині чинним директором філармонії", – резюмував Пасічняк.

За чутками, конфлікт довкола філармонії визрів через те, що рідний брат, мати та батько Ігоря Пасічняка працюють у філармонії й можуть стати претендентами на крісло нового керівника закладу. Журналісти відреагували на ці чутки та відкрито запитали чиновника про це. "Моя мати та батько – вже пенсіонери і ні на що не претендують. Мій брат брати участь у конкурсі на нового керівника філармонії не буде, я йому порадив залишатися музикантом і не йти в органи виконавчої влади", – запевнив чиновник.

Пасічняк також пообіцяв, що найближчим часом повідомить про проведення конкурсу на заміщення посади директора філармонії. Але річ у тому, що спершу сесія облради, яка відбудеться 20 березня, повинна вирішити, чи продовжувати контракт із Андрієм Савкою. А раптом депутати, зважаючи на відчутну підтримку чинного директора з боку громади, не погодяться з чиновниками від культури?