Івано-Франківська облрада "не помітила" півтори тисячі гаражів?


5 грудня Івано-Франківська обласна рада з другої спроби погодила межі Вовчинецької сільської ради Івано-Франківської міської ради. Представники гаражного кооперативу «Соколи» заявляють, що дане рішення незаконне і порушує інтереси членів кооперативу – а це 1500 жителів Івано-Франківська.

Про це у соцмережі Facebook повідомив громадський активіст Володимир Кушніренко.

"Склалася ситуація, коли сільська рада Вовчинців на власний розсуд вирішила, що більше 6 га землі, яка належить Івано-Франківську, відійде селу. При цьому, керівництво міста, як бачимо, жодним чином не проти віддати величезну земельну ділянку. А найголовніше, що не йдеться про «голу» землю. Чиновники просто «забули» про півтори тисячі власників гаражів, які платили орендну плату за землю в бюджет міста. Рішення Івано-Франківської обласної ради про встановлення меж села Вовчинців є незаконне. Тож обласна рада повинна його відмінити і переглянути", - вважає Кушніренко.

Згідно документів, які надали активістам представники гаражного кооперативу «Соколи», у розробленому проекті землеустрою земельну ділянку гаражного кооперативу площею 6,22 га сільрада Вовчинців включила у власні межі населеного пункту. При зміні меж села Вовчинець враховано інтереси підприємств і господарств які діють на прилеглій території. Але у пояснювальній записці до Проекту землеустрою жодним чином не згадуються ті організації, які повинні перейти до села Вовчинець. Тож гаражний кооператив «Соколи» просто зник із пояснювальної записки і «оптом» перейшов до земель сільської ради. А у самих матеріалах землеустрою не зазначено яким чином використовуватимуть земельну ділянку площею 6,22 га, на якій знаходиться гаражний кооператив «Соколи».

Реєстрація гаражного кооперативу «Соколи» здійснено у 2004-му році за рішенням Івано-Франківської міської ради. У 2006-му році рішенням Івано-Франківської міської ради земельна ділянка передана гаражному кооперативу «Соколи». Члени кооперативу сплачували кошти за оренду земельної ділянки до бюджету міста, а 5 грудня 2013 року міська рада прийняла рішення про влаштування додаткового в’їзду до гаражів. 11 квітня 2014 року у відповіді на інформаційний запит Івано-Франківська філія Державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України наддав відповідь, що гаражний кооператив «Соколи» зареєстрований за адресою «місто Івано-Франківськ, вулиця Вовчинецька, 225».

Із матеріалів проекту землеустрою щодо встановлення межі с. Вовчинець при встановленні нових меж змінено межі Івано-Франківська за рахунок того, що частина земель обласного центру переходить до сільської ради Вовчинців.

Згідно ст. 174 Земельного кодексу України, передбачено,що рішення про встановлення і зміну меж районів і міст приймається Верховною Радою України за поданням ВР Автономної Республіки Крим, Київської, Севастопольської міської та обласних рад. Проте Івано-Франківська обласна рада всупереч законодавству не звернулася з відповідним поданням до ВРУ про встановлення нових меж Івано-Франківська, а вирішила їх змінити тільки своїм рішенням.

Представники гаражного кооперативу «Соколи» зверталися до керівництва Івано-Франківської обласної ради з проханням відмінити незаконне рішення і врахувати інтереси гаражного кооперативу. Навіть підготували проект рішення. Проте уже більше місяця немає жодної реакції ні депутатського корпусу, ні керівництва облради.

"Можна лише здогадуватися, чому питання цих 6 га гаражного кооперативу настільки затягується. Цю земельну ділянку свого часу Вовчинецька сільська рада незаконно продала за заниженою ціною у 25 гривень за 1 кадратний метр АТВТ «Родон». Тоді, при продажі, гаражний кооператив «Соколи» просто не помітили. Зараз ця земельна ділянка знаходиться предметом судових спорів. Той факт, що обласна рада не змогла з першого разу назбирати необхідну кількість голосів говорить про те, що при встановленні меж села Вовчинець таки беруть участь чиїсь шкурні інтереси. Я впевнений, що у нечистих на руку підприємців є непереборне бажання з часом перетворити землю гаражного кооперативу у будівельний майданчик. Але, наголошую, йдеться про захист інтересів жителів Івано-Франківська. Дуже не хочеться, щоб 1500 гаражів з часом знесли грейдором, а на їхньому місці повстали багатоповерхівки", - написав громадський активіст.