Кіпрська компанія скандального регіонала хоче отримати дозвіл на видобуток нафти й газу на Прикарпатті


Обласна рада отримала перший лист від Держгеонадр за «новою процедурою», з вимогою розглянути до 19 лютого погодження спеціального дозволу на видобування нафти і газу ТОВ «ПАРІ». Видобування планується на Чемигівській площі (Яремчанська міська рада, між селами Микуличин і Ворохта).

Про це на своїй сторінці у Facebook написала заступниця голови Івано-Франківської обласної ради Ольга Галабала. 

"Якщо відповіді від облради (а це питання має вирішуватися на сесії!) не буде до 19 лютого, то вважатиметься, що облрада надала «мовчазну згоду» на такий дозвіл. А чергова сесія облради планується на березень", - зауважила Галабала.

Першою компанією претендентом на «мовчазну згоду» обласної ради стала компанія, що входить до кіпрського холдингу «Бурізма» власником якого є Микола Злочевський, міністр екології при Януковичі. Також цікаво, що директорами «Бурізми» є Олександр Кваснєвський, президент Польщі у 1995-2005 роках, і Хантер Байден, син віце-президента США Джо Байдена. Ця компанія протягом 5 років (з 2010 до 2015) мала спецдозвіл на геологічне вивчення надр на Чемигівській ділянці.

Слід зауважити, з прізвищем Злочевського пов'язано одразу кілька корупційних скандалів. Про це на Українській правді писав Сергій Лещенко.

Злочевський обрався депутатом від СДПУ (о) в 2002 році, в 2003 став головою Держкомітету природних ресурсів України, з 2006 – депутат від Партії регіонів, після перемоги Януковича на виборах президента – голова Держкомітету матеріального резерву України, потім – міністр екології, заступник секретаря Ради нацбезпеки за часів Андрія Клюєва.

Після втечі Януковича у Злочевського почалися проблеми у Великобританії – навесні в Сполученому Королівстві було порушено кримінальну справу проти Злочевського за фактами відмивання ним коштів у Британії, а Управління по боротьбі з економічними злочинами Великобританії заморозило понад 23 мільйони доларів на рахунку компанії Злочевського Brociti Investments Ltd.

Британці зажадали від України міжнародної правової допомоги у кримінальному провадженні, після чого Генпрокуратура 5 серпня 2014 року відкрила провадження проти Злочевського на підставі звернення слідчих із Лондона.

Та 22 січня 2015 на сайті компанії Злочевського Burisma вийшло повідомлення про те, що Великобританія закрила кримінальне провадження щодо активів Миколи Злочевського та розблокувала 23 мільйони доларів "у зв'язку зі зняттям усіх звинувачень" на підставі листа Генпрокуратури.