Коли хвороба запрошує до змін


Чому у когось бронхіт швидко минає лише після чаю з калини, тоді як в іншого при найсучаснішому медикаментозному лікуванні ця хвороба переходить у хронічну стадію? Яким чином недуги дітей залежать від емоційного стану їхніх батьків? Де шукати універсального лікаря?

Відповідають спеціалісти з психосоматики – напрямку медицини, що вивчає вплив емоційних факторів на виникнення хвороби, пише Галицький кореспондент.

Мікроби не винні

Людина цілковито залежить від своєї внутрішньої програми – цінностей, переконань, думок. Саме ця програма впливає на стан енергетичних центрів, з яких складається кожна особистість і які визначають її здоров’я.

Принаймні так вважає невролог, біоенерготерапевт, ароматерапевт Віталій Прокопів.

«Як тільки ми на щось прореагували негативно (страх, образа, ненависть тощо) і не відпустили це, у відповідному енергетичному центрі з’являється блок, – каже лікар. – Він  призводить до зупинки руху енергії і утворення застою. Тоді активізується будь-який мікроб, і моментально «розквітає» хвороба. Але причина не в мікробах, а в стані нашої свідомості. І рефлексотерапевти, ставлячи голки у відповідні точки тіла і відновлюючи рух енергії в енергетичних центрах, діють уже на наслідки. Однак основна причина – на рівні людської душі, її внутрішньої програми переконань. Ось де треба зцілювати».

 

Енергетична сімка

Кожен енергетичний центр відповідає певній системі органів людини і її певному психоемоційному стану. Будь-яка хвороба, а тим паче хронічна, є основним сигналом закриття того чи іншого центру. Якого саме – залежить від категорії психічного негативу, який ми продукуємо чи, навпаки, приймаємо. Негатив може бути задавнений, проте й досі не відпущений.

Загалом, енергетичних центрів є сім.

Тазовий центр відповідає за реалізацію мрій і цілей. Коли він блокується, з’являються проблеми з ногами. Тобто людина не знає, як рухатися вперед, не має чіткої мети в житті, відчуває страх перед майбутнім. Особливо часто тазовий центр закривається в людей похилого віку. Перелом кінцівки є результатом неправильного кроку в житті.

Статевий центр блокується за будь-якої дисгармонії у стосунках із протилежною статтю. Наприклад, жінка, постійно відчуваючи ненависть до зрадника-чоловіка, втрачає свою енергію, у її статевому центрі з’являється блок, і гідні чоловіки її «не бачать».

Фіброміома може розсмоктатися,  якщо пробачити образу, пов’язану з ревнощами. Ерозія шийки матки свідчить про несприйняття партнера. Запалення яєчників – жінка не отримує задоволення від інтиму.

Чоловік, якого «поїдають» ревнощі, ризикує «заробити» аденому простати.

Зниження ерекції сигналізує про відчуття неповноцінності. Тому якщо жінка часто дорікає чоловікові, мовляв, ні заробити, ні задовольнити не може, то однозначно нехай така панянка чекає проблем у ліжку.

Центр черевної порожнини показує реалізованість у соціумі, рівень самоконтролю. Найчастіше цей центр блокується, коли особа почувається жертвою життєвих обставин, не задоволена роботою, власним розвитком і т.д.

Виразкові та ерозивні процеси в шлунку виникають, коли людина сама себе «їсть» докорами, страхами. Дратівливість «ховається» у підшлунковій залозі, а гнівні думки – в печінці та жовчному міхурі. Закрепи часто турбують людей, які живуть минулим.

Центр грудної клітки свідчить про реакцію на світ, зазвичай тут «живуть» глибокі образи. Звісно, ображаються всі, але хтось застрягає у вирі ненависті, а комусь вдається відпустити негатив. Також цей центр часто закривається у добрих людей, яким важко змиритися з несправедливістю світу.

Коли блокується грудна клітка, виникають хронічні бронхіти, проблеми з серцем, легенями, імунітетом (вилочкова залоза), біль у спині.

Центр шиї сигналізує про невисловлені образи і гнів, тобто негатив, який людині довелося «проковтнути». У цьому випадку страждають горло, щитовидна залоза, шия.

Перший центр голови включає органи зору, слуху і нюху, ротову порожнину. Якщо людині більше несила споглядати певну обставину чи людину в своєму житті, то страждає зір. Те саме і зі слухом. А часті плітки, осуд, негативні висловлювання можуть спричинити недуги ротової порожнини. Також цей центр блокується в категоричних людей, що призводить до стрибків артеріального тиску.

Другий центр голови відповідає за духовність і зв’язок із Всевишнім. Коли людина не має цілей, які відповідають духовним законам, центр закривається і вона втрачає благодать. Це може призвести до депресії, аморальних вчинків, алко- та наркозалежностей, розладу особистості загалом.

 

Обережно! Батьки!

Цікаво, що психологічні хитавиці дорослих суттєво впливають на здоров’я їхніх дітей.

Мама переповнена образами на світ, а її дитину постійно атакують бронхіти. Удома батьки часто сваряться, а в дитини починає погіршуватися зір або слух. Тато покинув маму, а в дитини діагностують запалення яєчників або нетримання сечі. Нічого дивного!

Блоки енергетичних центрів батьків, а особливо мами, автоматично передаються дитині. Так відбувається до 12 років, поки в малечі не увімкнеться власний імунітет.

«У випадках дитячих хронічних недуг я завжди запитую маму про її самопочуття, –  розповідає психолог Христина Карабин. – Здебільшого отримую таку відповідь: «Та не дуже, мені б і самій здалося до вас походити». Мама, яка емоційно з’їжджає вниз, тягне за собою і дитину. Часто я спостерігаю ситуацію, коли після тривалого «сидіння вдома з дитиною» жінці необхідно виходити на роботу, якось реалізовувати себе, але натомість їй стає лячно. Вона не знає, з чого починати. Тоді в дитини виникають затяжні застудні захворювання. Начебто нічого серйозного – нежить, кашель, але цього достатньо, щоб жінка постійно відкладала неприємне для неї завдання – шукати себе поза межами дому. Мама несвідомо ховається за дитину. Також у малечі можуть виникати проблеми із зором, якщо мама «не бачить» свого майбутнього або ж сама намагається на якусь ситуацію «заплющувати очі».

Христина Карабин зауважує, що причиною дитячих недуг можуть бути і емоційні проблеми самого малюка. Надмірна вразливість може призводити до хронічних спазмів у животику. Якщо дитині важко висловити власну думку і почуття – страждає горло. Постійно закладений носик може свідчити про зайвий тиск у сім’ї чи школі, який не дає малечі «дихати».

 

Радить Ейнштейн

Як досягнути емоційної рівноваги та зберегти всі енергетичні центри відкритими? Ще А.Ейнштейн зауважував, що проблеми не можна вирішити на тому самому рівні свідомості, на якому вони виникли.

«Хвороба – це розмова з Богом, – переконаний Віталій Прокопів. – Людина має усвідомити: необхідно змінити свою звичну реакцію на ті чи інші речі. Якщо ж недуга так і не змусила особу внутрішньо вдосконалитися, то урок не засвоєний. І вона так і ходитиме колами, «напихатиметься» антибіотиками – і все без результату. Я, звісно, не проти медикаментів, але без зміни енергетичного стану не обійтися. Медики лікують, однак зцілює Господь».  

Михайло Винник, завідувач кафедри психіатрії, наркології і медичної психології ІФНМУ, теж вважає, що потрібна як медикаментозна, так і психологічна терапія.

«У багатьох розвинутих країнах це вже давно зрозуміли, – каже професор. – Скажімо, у  Німеччині навіть найменша лікарня має психосоматичне відділення. Пневмонію там лікують не тільки антибіотиками, а й розмовами з психологом. На жаль, українські медичні заклади наразі не можуть собі дозволити такої розкоші. Крім того, відсоток лекцій із психосоматики в навчальних програмах студентів-медиків в Україні є досить мізерний».

Тож доведеться лікувати свою душу самотужки – не гребувати візитами до психолога, а також самостійним вивченням літератури з психосоматики.