Комісія обрала керівника Центру сучасного мистецтва в Івано-Франківську


Ним стала молода франківська художниця, авторка муралу «Єдина Україна» Ірина Клицюк. Її кандидатуру підтримали четверо із шести членів комісії.

Як відомо, окрім Клицюк на посаду претендував попередній директор ЦСМ, мистецтвознавець Анатолій Звіжинський.

А розпочали засідання з представлення концепцій розвитку ЦМС від обох кандидатів, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Ірина Клицюк розповіла про основні досягнення у творчому та громадському житті. За освітою – художник-дизайнер, нагороджена премією ім.. Ярослава Лукавецького. У своєму доробку має кілька муралів, найбільш відомий з яких «Україна Єдина», що на Мазепи.

«Я зараз активно беру участь у виставках та конкурсах національного та міжнародного рівня», - зауважила Клицюк.

На її думку, Центр необхідно розвивати у багатьох напрямках, перетворивши на динамічну культурну платформу міста. Бачить розвиток у співпраці з франківськими музеями та громадськими організаціями. Планує проводити освітні семінари для молоді.

Натомість  донедавна керівник ЦСМ, мистецтвознавець, Анатолій Звіжинський розпочав із зауважень до роботи комісії.

«Вивчаючи положення про конкурс, я помітив що декілька рядків там по-своєму регламентовані. До прикладу, там зазначено, що кандидатури мають подаватись від трудових колективів. Хоч згідно законодавства має йти мова про трудовий колектив ЦМС» - зауважив Звіжинський.

Окрім того, претендент вказав на ще кілька нюансів, які на його думку є порушенням закону. Тож попросив членів комісії відреагувати на його зауваження.

«Я тут все що відбувається оцінюю, як вашу презентацію-перфоманс. Якщо ви хочете продовжувати, то продовжуйте. Я не наділений як посадова особа визначати законність положень. Як я розумію, конкурсанти погоджуюся з положеннями конкурсу, коли погоджуються на участь у ньому», - відповів голова комісії Олександр Левицький.

Втім, така відповідь викликала шквал обурення у присутніх активістів. Здійнялась суперечка.

У підсумку Звіжинський таки розпочав презентацію. За його словами, першим завданням для керівника – це знайти нове приміщення для Центру.

«Адже приміщення на Шевченка, 1 було надано тимчасово, тож потрібно знайти нове. За досвідом можу сказати, що це не так вже й легко. Також важливо змінити юридичну назву ЦМС – із закладу клубного типу у галерею. Також маю на меті створити сайт Центр з архівом. Це перспектива на рік. Якщо говорити про п’ятирічну перспективу, то думаю перетворити Центр на Музей сучасного мистецтва. Думаю важливо знайти спільну мову з владою, аби втілити всі ідеї та працювати на розвиток. У нас створений перший муніципальний Центр сучасного мистецтва в Україні, тож маємо цим користуватись як своєю фішкою. Впевнений, що варто запроваджувати семінари для молоді, залучення волонтерів, громадських організацій», - розповів Анатолій Звіжинський.

Також Звіжинський запропонував розробити та запровадити щорічну премію для художників, що б пожвавило мистецьку сферу в місті.

Далі конкурсна комісія перейшла до запитань. Члени комісії цікавились у Ірини Клицюк, чи є в неї досвід як менеджера, чи організовувала виставки і має налагоджені контакти з новітніми митцями та галереями. На це Клицюк зауважила, що досвіду має не багато, але готова його набути у роботі.

Натомість у Звіжинського цікавились про його досягнення за час перебування на посаді. Той зауважив, що має на рахунку організацію чисельних виставок та різноманітних мистецьких заходів.

Наостанок комісія дала можливість присутнім активістам висловитись на захист одного із кандидатів.  

Замовити слово за Звіжинського побажав художник, архітектор Ігор Панчишин. За його словами, ЦМС можна назвати іміджем міста. І саме заслуга Звіжинського в тому,  що в Івано-Франківську зявився Центр сучасного мистецтва. Окрім того, підкреслив Панчишин, він єдиний в Івано-Франківську дипломований мистецтвознавець. Але водночас, він здобув великий авторитет у галузях, до яких немає прямого відношення.

На це прихильник Ірини Клицюк заявив, що необхідно давати дорогу молодим, а не «людям, які своє віджили». Таке некоректне обурило прихильників Звіжинського. Розпочалась суперечка. 

У підсумку, комісія перейшла до голосування. Більшість її членів підтримали на посаду директора ЦСМ Ірину Клицюк. Чотири – за, двоє – утримались.