Лендлорди та безхатьки: аналіз декларацій депутатів Івано-Франківської облради


У заступника голови облради Сергія Басараба 3 будинки і 5 квартир. Андрій Мироняк із “Батьківщини” задекларував 11 автомобілів, а депутат від УКРОПу Іван Візінський не має житла, бо витратив усі гроші на бізнес.

Натомість Богдан Станіславський із “Самопомочі” може похвалитися квартирою в Туреччині, повідомляє Громадський рух ЧЕСНО.

Як обласні депутати використовують гектари землі?

Найбільше землі — 6,3 га у депутата від БПП “Солідарність” Дмитра Лащука. Депутат володіє 5-ма ділянками в Коломиї та Коломийському районі — селищі Печеніжин та смт Отинія. До слова, ділянки в Отинії набуті протягом останніх трьох років, проте їхня вартість не вказана.

Цьогоріч, у лютому, Лащук відзначився тим, що побив коломийського журналіста Євгена Гапича. За аналітикою Громадського руху ЧЕСНО Лащук потрапив до ТОП найбагатших депутатів облради за підсумками 2016 року. Є кінцевим бенефіціаром ТОВ “УБ-БТД”.

 

Як я використовую землю? Це є об’єкти — промислова зона, — прокоментував Лащук.

На запитання, чому не зазначена вартість земельних ділянок, хоча б тих, що придбані два роки тому, Лащук відповів: “Нічим не можу пояснити. Я думаю, що ви розумієте — якщо майно придбане, то значить, що воно придбане. Я порахував, що не потрібно вказувати, я його записав на себе, а не вказав, що воно на жінках, на мамах, бабусях. Я показав всьо, так як є. Все чесно, так як ваш рух називається”, — переконує Лащук.

Майже 6 га землі має у власності заступник голови обласної ради, теж представник БПП “Солідарність” Сергій Басараб. Його сім’я має 20 земельних ділянок у Верховинському, Тисменицькому районах та у селищі Микуличин, поблизу курорту “Буковель”. 14 із них — власність самого Сергія Басараба, 5 належать дружині і одна — сину. Земля у власність набувалась із 2006 року, проте вартість у деклараціївказана лише трьох ділянок з 20-ти.

Це в мене сільськогосподарські ділянки. Частина з них іде під будівництво. Ми їх просто тримаєм собі, — зазначає Басараб.

Представник УКРОПу Микола Ілюк має 4,6 га землі. У селищах Віпче та Криворівня на Верховинщині є 5 земельних ділянок, вказаних у декларації як не оформлена спадщина. Також, у депутата є власна земельна ділянка у Верховині. Ілюк працює головним лікарем Верховинської ЦРЛ.

Та ніяк не використовую ту землю. На жаль. То спадщина, яка перейшла до мене від родичів, що померли. Земля — в горах, її ніхто не обробляє. Вона так і стоїть, — коментує Ілюк.

Депутат від БПП “Солідарність” Богдан Кобилянський задекларував 4,3 га землі. У сім’ї депутата загалом 11 земельних ділянок. У селі Вікно на Городенківщині — 8 та ще 3 земельні ділянки у самій Городенці. Одна із ділянок вказана в декларації як не оформлена спадщина.

Наразі Кобилянський працює заступником голови Івано-Франківської ОДА, до того двічі керував городенківськими РДА та районною радою.

Це землі сільськогосподарського призначення і присадибні ділянки. Вони належали мамі моїй та батьку. Вони померли, залишили заповіт. Я землі переписую на себе. Щось вже переписав, щось ще переписую, бо батько помер минулої осені і треба за законом чекати півроку. Зараз паї здані в оренду. Є така фірма “Песпектива”, яка обробляє землі в цьому селі. Присадибні ділянки віддав сусідам, які можуть їх обробляти. Був такий період, коли сам обробляв, але зараз не маю часу, — коментує Кобилянський.

Керівник фракції “Об’єднання “Самопоміч” Тарас Виноградник закриває рейтинг лендлордів із площею 4,2 га землі у володінні. Депутат надбав у 2013 році земельну ділянку з такою площею в селищі Марківці у Тисменицькому районі. Ціна за земельну ділянку в декларації не вказана. За підсумками аналізуГромадського руху ЧЕСНО, статки Виноградника склали 9,8 млн грн.

Абсолютно правильно. Земельну ділянку взяли. Її цільове призначення — це землі енергетики. У мене колись, у 2013 році було бажання побудувати сонячну електростанцію. Це не родючі землі, не для садівництва, а цільове призначення земельної ділянки для вироблення альтернативної енергії. Поки що не вдалось запустити. Багато робіт зроблено. Я навіть розробив проект, звертався в ЄБРР, AFC. Я надіюсь, що в цьому році почну реалізовувати цей проект, — коментує Виноградник.

Навіщо заступнику голови облради 5 квартир і 3 житлових будинки?

Депутат від ВО “Батьківщина” Василь Гладун має  два житлових будинки в Микитинцях та Чорнолізцях та квартиру в Угорниках. У тих же Чорнолізцях депутат має власний цегельний завод, тік, готельно-ресторанний комплекс із сауною та нежитлове приміщення. Більшість об’єктів нерухомості придбані за останні три роки, проте ціну жодного з них депутат не вказав.

Квартира ще не здана в експлуатацію, а будинок ми уже 8 років добудовуємо. У мене є двоє дітей, вони там будуть жити, — зазначив Гладун.

Більшість об’єктів нерухомості придбані за останні три роки, проте ціну жодного з них депутат не вказав.

Це старі приміщення, деякі в аварійному стані. А що, там нема вказаної ціни? Я перепитаю в дружини, бо вона це заповнювала, — коментує депутат Гладун.

Депутат із фракції “Самопоміч” Богдан Станіславський має чимало житлових і нежитлових приміщень. Окрім трьох будинків та нежитлових приміщень у Коломиї та Обертині має ще квартири в Києві та Туреччині.

Депутат є співзасновником чотирьох фірм: ТзОВ “Станіславський”ТОВ “Овер Буд”ТОВ “Цирконій” та  ТзОВ “Файні ябка 57”.

От зараз ми в квартирі в Туреччині віддихаєм, в Києві є квартира — там син старший вчився і зараз працює. А в Коломиї ми живем, — коментує Станіславський і додає: — То решта не житлові будинки, то більш такі, скажем, старенькі, аварійні будинки. Там ніхто не живе. В майбутньому хотів використати під комерцію. Воно куплялось як житлові будинки, але насправді є аварійними.

Сергій Басараб із БПП “Солідарність” має у власності 3 житлових будинки в Чукалівці, поряд із Франківськом, які він придбав протягом двох днів у 2006 році. Також у депутата є квартира в Івано-Франківську. Дружина та син мають по одній квартирі в обласному центрі та в місті Калуш. Окрім того син має у власності дві комори, а дружина дві станції обслуговування.

По-перше, уважно читайте декларацію — там немає 5 квартир, — заявляє Басараб.

Очевидно, депутат не пам’ятає, скільки квартир задекларував він та члени його сім’ї.

Будинки є просто. Там проживає швагро і двоє дітей, — коментує використання трьох будинків Сергій Басараб.

Депутат від “Волі” Андрій Марійчин має два житлових будинки — в Яблуниці на 342 кв. м та трохи менший у Яремчі на 258 кв. м. Також депутат має квартиру і гараж у Хриплині та магазин-прокат лижного спорядження у тій же Яблуниці.

Чимало нерухомості у депутата від ВО “Свобода” Богдана Соляника. Разом із дружиною у них 4 квартири — 3 в Івано-Франківську та одна в Києві, придбана у 2011 році разом із машиномісцем. Торік Соляникпридбав у Франківську торгове приміщення. Вартість одного квадратного метра, згідно з декларацією, склала 2 000 грн. У 2015 році дружина набула у власність 4 нежитлові приміщення в Івано-Франківську, проте їхні ціни в декларації не вказані. Богдан Соляник у 2012 році в один і той самий день набув у власність 4 офіси і теж не задекларував їхню ціну. Така ж історія повторилась наступного року — в один день отримав у власність ще три офісних приміщення, але вказав ціну лише одного — 4 476 грн за квадрат.

Депутат разом із дружиною Валентиною Соляник володіють двома фірмами ТОВ “Коропчанин” та ТОВ “Коропчанин Агро”. Також у депутата є підприємство ТОВ “Тріо Буд”. У сина депутата, Зоряна Соляника є ще три підприємства — ТОВ “Басол”, ТОВ “Злагода Буд” та ТОВ “Промвест-ІФ”.

У 2016 році Богдан Соляник пропустив 73% засідань бюджетної комісії облради. Проте тоді, як і тепер, коментар Громадському руху ЧЕСНО він так і не дав.

Михайло Торб’як з БПП “Солідарність” закриває рейтинг власників нерухомості. У депутата ціле землеволодіння у селищі Водники в Галицькому районі, дві квартири в Івано-Франківську, а у дружини — дім в обласному центрі.

Так як всі, так і я використовую. Це моє особисте, чого я це маю коментувати, панове? Я вніс в декларацію та й вніс. Домоволодіння, яке я побудував ще в 91-му році? і там мама зараз живе, воно на мені записано. Будував хату 10 років, ви мене питаєте, як я його використовую? Ви що, мені його будували, щоб я вам звітував? Працював на заводі — дали квартиру та й пішов жити в місто. І стоїть будинок зараз в селі, раз в тиждень приїжджаю до нього дивитись. Якесь дивне питання, панове. Неетично, і я навіть слухати такі речі не хочу. В мене ще там гектар городу є коло того будинку. Розпаювали і дали гектар городу — прийдіть і подивіться, що там росте на тому городі. Ну що я буду коментувати, люди добрі?, — бідкаєтьсяТорб’як.

Де живуть франківські депутати-безхатьки?

Є в обласній раді депутати, які взагалі не задекларували жодного житла. Депутат від УКРОПу Іван Візінський задекларував нежитлове приміщення, СТО та кафе з ігровими приміщеннями в селі Ясенів-Пільний на Городенківщині, проте жодного житла в декларації депутата немає.

Житла власного я не маю, бо будував СТО і кафе  на це брав кредити. Наразі я живу у родичів, — коментує Візінський.

Нагадаємо, що згідно з роз’ясненням НАЗК щодо заповнення е-декларацій, слід декларувати все нерухоме майно, яким користується декларант.

Такої норми я не знав, думав, що треба лише власне майно вказувати, — додаєВізінський.

Ігор Тринів з БПП “Солідарність” задекларував лише три земельні ділянки в Рогатині. Жодного житла депутат в декларацію не вніс.

Та то помилка виникла. Мені уже казали за це. Там просто будинок на жінку оформлений і ми не знали, як його записати. Будемо виправляти, — зазначає Тринів.

Навіщо обранцю від “Батьківщини” 11 легкових авто?

Улюбленим автомобілем серед депутатів облради, як не дивно, є ВАЗ. Найбільшим автолюбителем серед депутатів Івано-Франківської облради є Андрій Мироняк з ВО “Батьківщина”. Навіть не так він, як дружина — у її власності 11 автомобілів. З них 10 ВАЗів різних моделей та  позашляховик Volvo XC 90. Окрім того, дружина Мироняка має у власності 8 вантажівок та екскаватор. Депутат не задекларував у своїй власності жодного транспорту.

В мене жінка бізнесом займається ще 99-го року. То в неї ці автомобілі в роботі використовуються — туризм, готель, ресторани, будівництво. Машини треба для такої роботи, — коментує Мироняк.

Богдан Ленігевич з БПП “Солідарність” задекларував 5 авто: Nissan Primera, ВАЗ 21043 та Audi Q7, який належить третій особі. У дружини є два автомобілі Mitsubishi ASX. Ціни жодного авто в декларації не вказано.

Автомобілі насправді продані по довіреності. Але я мусив їх вказувати в декларацію, бо вони рахуються на мені. Зараз у нас тільки дві машини. Я не їжджу сам на двох машинах, — коментує Ленігевич.

Сім’я депутата від УКРОПу Богдана Тимофійчука володіє чотирма автомобілями. Депутат має Volkswagen B7 та Mercedes-Benz 124, дружина їздить на Toyota Camry, а син на ВАЗ 2106.

Автомобілі ми використовуємо за цільовим призначенням — возимся. Авто має моя дружина і я. Окрім того, маю ще три дорослих сина. Нас п’ятеро користується чотирма автомобілями, — коментує Тимофійчук.

Закриває рейтинг заступник голови облради, представник БПП “Солідарність” Сергій Басараб. Він задекларував 4 авто — власні Toyota Camry, Fоrd GBS та Audi Q5 i Chevrolet Lachetti, які належать дружині. Вартість жодного з автомобілів у декларації не вказана. Окрім того, судячи з декларації, Ford GBS Басараб придбав ще за 12 років до його випуску.

Та це описка. Там машина 96-го року випуску. Я ними користуюсь всіма, — коментуєСергій Басараб.