Ліквідація одного з департаментів ОДА може вартувати Прикарпаттю 700 тис. євро


Сьогодні, 29 січня в ОДА відбулась розширена нарада стосовно проекту ЄС «Івано-Франківська область – край для туризму».

Основним питанням, яке обговорювалось, була ліквідація профільного департаменту з яким партнери із ЄС підписували грантовий договір та наслідки від цього.

Нагадаємо, 22 січня головою ОДА було підписане розпорядження про ліквідацію департаменту міжнародного співробітництва, євроінтеграції та розвитку туристичної інфраструктури.

Як пояснили присутнім на нараді представники юридичного відділу ОДА, реалізація проетів міжнародної фінансової допомоги відбувається за відповідним українським та європейським законодавством. Водночас переважаючим є положення норм ЄС. Оскільки даним розпорядженням ліквідовується департамент, який є підписантом грантового договору, це ставить під сумнів подальшу долю проекту. Адже, за словами юриста, невідома реакція ЄС на такі дії з нашого боку.У кращому випадку слід очікувати лише про припинення фінансування і розірвання договору, а в гіршому - про накладення санкцій від європейських партнерів. Штрафні санкції можуть бути у вигляді штрафу від 400 тис. до 2 млн. грн., або виключення і заборона участі у грантових проектах ЄС на 5 років. Окрім того Євросоюз забере виділені грантові кошти у сумі 700 тис євро.

"Ваша область виграла цей грант. І можу з упевненістю сказати, що це найуспішніший проект з усіх областей України. Проте зникнення одного з підписантів, автоматично означає розірвання договору. Саме тому потрібно шукати вихід, щоб показати європейським партнерам, що ви відповідально відноситесь до своїх зобов'язань. Гадаю, що за доброю волею усіх сторін, ми знайдемо вихід", - наголосили представник ЄС.

Вислухавши думку юристів і європейських партнерів, присутні на нараді чиновники почали роздумувати, як вийти з цієї ситуації. Після довгих обговорень, було прийняте спільне рішення рекомендувати голові облдержадміністрації призупинити рішення про ліквідацію профільного департаменту на час реалізації тривалості проекту. Європейські партнери схвально сприйняли таку ініціативу. 

До теми: У Франківську розповіли, чим будуть "заманювати" туристів в область