Міфічне ОСББ та забудова санітарної зони: У Франківську черговий будівельний скандал


Схожу, в Івано-Франківську чергове будівництво, що зводиться з порушенням. Мова йде про будівництво багатоквартирного житлового будинку на розі вулиць Довга і Чиста, яке вимагали зупинити мешканці мікрорайону.

Будівництво, згідно документів ведеться на декількох земельних ділянках. Власником однієї із них, за даними кадастрової карти являється ОСББ "Довга 18Б". Цільове призначення ділянки - для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. ЇЇ площа - 0.0989 га, пише Побудовано в Франківську.

Однак, згідно інформаційної таблички на бідвництві новобудова матиме саме цю адресу.

Журналістів це зацікавило, виходить, що створено ОСББ на будинок, якого НЕ ІСНУЄ. Місцем знаходження цієї юридичної особи теж вказана адреса будинку 18Б, якого по факту і немає.

Керівником даного ОСББ являється Ярема Світлана Романівна.

А найцікавіше те, що зареєстроване дане ОСББ півроку тому - 11 грудня 2015р.

Вже у березні поточного року міська рада завтерджує проект землеустрою даного ОСББ для обслуговування багатоквартирного будинку (рішення міської ради №79-4 від 11.03.2016р.)Цікаво, для обслуговування якого ж саме будинку ОСББ взяло цю землю, якщо сама будова тільки почала зводитися? Виглядає так, неначе, дане ОСББ ввело в оману депутатів міської ради.

Зареєструвало права власності на землю ОСББ 25 березня, а вже 31-го числа між ним та ТзОВ "Івано-Франківський торговий дім" було укладено договір суперфіція, згідно якого "Івано-Франківський торговий дім" і набув права будувати на даній території.

Але чи дійсно набув? Адже проект землеустрою, затверджений міською радою, видавався ОСББ для обслуговування вже існуючого будинку.

Будівництво частково ведеться на території сусідньої ділянки, на якій розташований вже завершений будинок того ж таки ТзОВ "Івано-Франківський торговий дім". Власником цієї земельної ділянки є вище зазначене товариство, а її площа - 0.1415 га.

 

Цікавим є те, що цільове призначення цієї землі - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). А, згідно державних будівельних норм, максимальна поверховість будівель на таких ділянках - 4 поверхи. Цікаво, яким же ж чином тоді там збудовано дев'ятиповерхівку, а тепер ведеться будівництво восьмиповерховго будинку?

Більше того, відповідно до генплану міста, і вже зведений будинок, і той, що будується розташовані в санітарно-захисній зоні. А в таких зонах будівництво житлових будівель - ЗАБОРОНЕНО.

Схоже на те, що дане ОСББ створювалося з однією метою - отримати у всласність земельну ділянку, щоб потім передати права на забудову ТзОВ "Івано-Франківський торговий дім". 

Нашій команді вдалося зустрітися з місцевими активістами, які люб'язно погодилися надати МБУіО, які їм прислали у відповідь на запит. Містобудівні умови таки були видані даному об'єкту 27 квітня поточного року. Однак в реєстрі на сайті департаменту чомусь неможливо переглянути список цих документів за квітень. При виборі цього місяці дані відображаються за березень.

Цікавим  є те, що в МБУіО вказана площа трьох земельних ділянок, на яких ведеться будівництво. Однак кадастрові номери прописані тільки для двох із них. І тільки одна із вказаних площ, збігається із площею, згідно кадастрової карти.

В містобудівних умовах також зазнаються вимоги, які слід зробити до початку будівництва. Наприклад, змінити цільове призначення земельних ділянок у відповідності до намірів будівництва та генплану. А цього так і не було зроблено. Адже, як ми писали вище, одна із земельних ділянок є присадибною.

Іншою вимогою було - отримання висновку від санітарно-епідеміологічної станції. Місцеві жителі, в розмові на розповіли, що вони отримали усну відповідь від представника даної установи, в якій йшлося, що така довідка не видавалася. 

А ось третя вимога проливає світло на загадкове ОСББ. Виявляється, раніше на цій ділянці таки був будинок, що мав адресу Довга 18Б, і його демонтували перед початком будівництва. Однак, в такому випадку міська рада мала б затвердити новий проект землеустрою, для будівництва будинку, чого теж не було зроблено.

Декларація про початок будівельних робіт була видана у травні поточного року.

Цікавим є те, що в декларації йде мова тільки про дві ділянки під забудову, а в містобудівних умовах - про три. Дана невідповідність цілком може являтися підставою для скасування дозвільного документу. 

Місцеві жителі, вже написали звернення до ДАБІ, на рахунок вище вказаних порушень. 

Активісти закликають міську владу бути пильною, щоб в майбутньому ніхто не міг використовувати сімнівні ОСББ для незаконної забудови.