Мода на "Преймеріз" або Як прикарпатські партії шукають "народних лідерів"


На Прикарпатті «УДАР» обиратиме кандидатів на вибори за допомогою попередніх виборів – так званого проекту «Праймеріз». Принаймні таку заяву під час прес-конференції озвучив голова Івано-Франківської обласної організації партії «УДАР» Володимир Стефанків.

Як розповів народний депутат Юрій Соловей від Блоку Петра Порошенка, «Праймеріз» ініційований ГО «Громадський форум Івано-Франківська», яку він власне і очолює. Також погоджено співпрацю з Комітетом виборців України.

За словами Солов’я, їхні «народні вибори» унікальні,  адже ніхто раніше в Україні такого не робив. Мовляв, це дозволить «УДАРу» сформувати до виборів команду, які дійсно підтримують люди бо ж раніше «хто буде йти на вибори кулуарно вирішували політичні «боси».

І, як наголосив керівник прикарпатського «УДАРу» Володимир Стефанків, взяти участь у «Праймеріз» і спробувати свої сили може будь-хто. Навіть людина з вулиці. Щоправда, всіх обіцяють перевірити на причетність КПУ та Партії регіонів. Ну й корупціонерів до себе не кличуть. А так – у всіх шанси рівні. Навіть з «Опозиційного блоку» можуть спробувати, бо ж вони не заборонені на  законодавчому рівні. Принаймні у цьому журналістів запевнили організатори проекту «відкритий праймеріз»

Такі прості вимоги наштовхують на думку, що прикарпатському «УДАРі» кадровий голод. Хоча тут можна й не гадати. Адже всього два місяці тому одразу 156 осіб заявили про свій вихід з партії «у зв’язку з політикою нового керівництва». Тож, стає очевидним, що у партії змушені шукати нових лідерів та розкручувати нові «бренди». Бо ж вибори вже на носі. До слова, експерти скептично відносяться до заяв «спробувати сили може будь-хто». Адже у наших реаліях під лозунгом «його обрав народ» можна проштовхнути зовсім і не борців за справедливість.

Подібну думку висловив у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо політолог Володимир Джигіта. «Так звані «праймеріз по-українськи» – це елементарна спроба передвиборчої маніпуляції. Самі для себе розробили правила, самі проголосували і самі ж про це розказали. З одного боку партії хочуть показати свою ніби-то демократичність, створити ілюзію в людей, що вони впливають на політичний процес від початку і до кінця. З іншого – за допомогою такого процесу завжди можна виправдати підтримкою виборців високе місце у списку чи висунення на виборчих округах одіозних персон», – вважає політолог.

Варто зазначити, що одночасно з «УДАРом» про проведення попередніх виборів оголосила і ГО «Самопоміч». Щоправда, вони пропонують обирати тільки претендента в кандидати на міського голову. І теж, до речі, наголошують, що саме їхній «Праймеріз» – перший в Україні. «Самопоміч» запевняє, що використовуватиме «Праймеріз» не як інструмент додаткового піару, а як реальний попередній вибір громадою кандидата від партії. Треба підкреслити, що голосування за кандидатів вони планують проводити в інтернеті. Цей факт вже викликає сумніви у виборі кандидата «від громади». Адже вирахувати чи й справді кандидата підтримали іванофранківці, а не кияни чи львівяни доволі складно. До того ж, результат спотворить наявність кандидата, який уже має широке коло знайомств у соцмережах. 

Тож, яким будуть результати цих проектів, наразі сказати важко. Тим не менш, вже зараз зрозуміло, що об’єктивністю тут і не пахне. 

Варто згадати, що на минулих місцевих виборах «Праймеріз» вже проводила «Сильна Україна» Сергія Тігіпка. І хоча «тігіпківці» заявляли, що їхні попередні вибори мали шалений успіх у населення, результат на справжніх був плачевний. 

«Копіювання старої технології свідчить про відсутність нових ідей. Місцеві політики не мають бачення, що і яким чином потрібно змінювати в області, тому й шукають простих способів отримати електоральну підтримку. Вважаю, що в сьогоднішніх реаліях такий підхід буде провальним. Особливо для тих, хто обіцяє «взяти і зробити», але поки тільки говорять і повторюють, зокрема, і за старими політичними проектами», – зазначив Володимир Джигіта.