На Городенківщині чотири села перейшли з Московського Патріархату в Київський


17 жовтня в залі засідань Городенківської РДА, відбулася зустріч Керуючого Коломийською Єпархією, Преосвященного Єпископа Коломийського і Косівського Юліана, із представниками православних громад, які вирішили перейти з під юрисдикції Івано-Франківської Єпархії УПЦ МП та приєднатись до Коломийської Єпархії УПЦ КП.

В зустрічі, яка була ініційована представниками громад, також взяли участь керівники району, духовенство, депутати Городенківської районної та міської рад, голови сільських рад, директори шкіл і парафіяни храмів даних сіл, громадські активісти та представники місцевих ЗМІ, інформує прес-служба Коломийської Єпархії УПЦ КП

За словами голови Городенківської РДА, держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості.

Також, очільник влади спростував заяви представників УПЦ МП про факти силового захоплення храмів в Городенківському районі. 

У свою чергу, Керуючий Коломийською Єпархією, Єпископ Коломийський Косівський Юліан підкреслив, що Бог дарував нам сприятливий час для духовного оновлення, для об’єднання, з метою утворення в недалекому майбутньому Єдиної Помісної Православної Церкви. Також Архієрей щиро подякував представниками громад за їх вибір та відповів на запитання місцевих ЗМІ.

Нагадуємо, що зустрічі Владики з вірними, передували парафіяльні збори даних церковних громад, на яких парафіяни абсолютною більшістю голосів проголосували за вихід із підпорядкування УПЦ Московського Патріархату та перехід в юрисдикцію Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Так, 12 жовтня, на загальних зборах релігійної громади Різдва Пресвятої Богородиці села Рогиня, Городенківсього району абсолютною більшістю голосів було вирішено вийти із підпорядкування УПЦ Московського Патріархату та приєднатись до Коломийської Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Наступного дня, на прохання парафіян та на підставі рішення зборів, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан, прийняв дану парафію до складу Городенківського благочиння Коломийської Єпархії і вже, 14 жовтня 2017 року, з благословення Владики Юліана, вперше Божественну Літургію українською мовою відслужив прот. Ігор Івасютин.

14 жовтня, відбулись збори релігійної громади Храму Святого Великомученика Юрія Переможця села Острівець, Городенківського району, на яких переконливою більшістю голосів було вирішено перейти з під юрисдикції Московського Патріархату під юрисдикцію Київського Патріархату.

Після зборів церковної громади духовенством було відслужено Молебень у Храмі села Острівець українською мовою, на якому молились всі парафіяни даного Храму.

16 жовтня, згідно поданого прохання та на основі рішення зборів, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан, прийняв дану парафію до Городенківського благочиння Коломийської Єпархії.

15 жовтня, на зборах релігійної громади Храму Успінння Пресвятої Богородиці села Старий Гвіздець, Коломийського району, абсолютною більшістю голосів було вирішено вийти з Московського Патріархату і приєднатись до Коломийської Єпархії УПЦ Київського Патріархату.

Також перед зборами було проведено письмове опитування серед мешканців села, де понад 400 осіб підпримало перехід громади до Київського Патріархату. Проти – тільки 4 особи.

Після зборів релігійної громади всі присутні піднесли українською мовою молитву до Господа у переповненому Храмі.

Слід наголосити, що до духовенства Київського Патріархату, яке, на запрошення православної релігійної громади села Старий Гвіздець та, з благословення Преосвященного Єпископа Коломийського і Косівського Юліана, прибуло на збори, чинився психологічний тиск окремих осіб, які не є мешканцями даного села.