На Прикарпатті відкрили музей "Історії підпільної УГКЦ"


При парохії Святої Параскеви села Фитьків, що на Надвірнянщині, правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Василій (Івасюк) відкрив та освятив музей “Історії підпільної Української Греко-Католицької Церкви”.

Єпископ наголосив на цінності жертвенного шляху підпільної УГКЦ.

Ми сьогодні з вами дивимося на ці пам’ятки сакрального мистецтва, історичні документи, за якими є життя людей, котрі вистояли у молитві, праці та терпіннях. Хочеться сьогодні подякувати священикам: о. Івану Качанюку та о. Миколі Григору, що ви це все зібрали і збергли для молодого покоління, котре має знати свою історію та культуру. Ви є прикладом для інших парафій”, – наголосив єпарх.

З привітальним  словом також звернулися представники влади: Зиновій Андрійович, міський голова м. Надвірної, Андрій Крицький, в.о. голови РДА, Олег Єгрешій, викладач Прикарпатського університету, та інші учасники дійства, повідомляє прес -служба Коломийсько-Чернівецької єпархії. 

Опісля відбулась урочиста академія, яку присвятили історії Української Греко-Католицької Церкви в часи підпілля.

Чин освячення з єпархом співслужили: о. мітрат Богдан Іванюк, протосинкел єпархії, о. мітрат Іван Бойко, о. Іван Качанюк, декан Надвірянський, о. Василь Панівник, декан Тисменичанський, о. Петро Голіней, декан Яремчанський, та інші священики з Коломийсько-Чернівецької єпархії та Івано-Франківської архієпархії.

На завершення прозвучали подячні слова для владики Василія, а також усіх, хто допомагав цінними експонатами у створенні музею.