Не лишитись біля чорного екрану: Як з вересня прикарпатцям дивитись телебачення


З 1 вересня в Україні вимкнуть аналогове телебачення. Бліц-Інфо з'ясувало, як не залишитися без ефірного телебачення, та що для цього потрібно зробити

Як розповів у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Івано-Франківській області Ігор Маслов, наша область і сьогодні не покрита 100% аналоговим сигналом. 

"В нас є дуже багато територій де до цього часу немає аналогового сигналу і не було ніколи. Ці території користуються супутниковим телебаченням відколи себе пам’ятають. Зокрема, Верховинський, Снятинський, Косівський, Рогатинський та частина Городенківського району. А там, де не було аналогу, там не може бути цифра. У нас гірська область, тож покриття складне", - пояснює Маслов.

Тож, в ніч з 31 серпня на 1 вересня відбудеться відключення аналогового сигналу по всій Україні.  Виключенням стане тільки Київ та Кіровоградська область, адже там відімкнули аналог з 1 серпня, а також території з особливим режимом мовлення: північні частини Чернігівської,Сумської, Харківської областей, південь Херсонської області, Луганська і Донецька область. Адже ці території межують з Росією і там працює повноцінне аналогове телебачення країни-агресора. Тож потрібно, щоб ті люди могли бачити українські канали, аби вони не дивились канали країни-агресора.

Втім, за словами Маслова, можливо місцевим каналам дозволять працювати в аналоговому мовленні до кінця року.

"Ми чекаємо змін до постанови Кабміну, щоб місцевим мовникам і Суспільному UA1 дозволити працювати в аналоговому мовленні до кінця року. Аби телеглядачі, для яких єдиним джерелом інформації є аналоговий сигнал, мали змогу до кінця року його дивитись. Втім, рішення ще не прийняте", - каже посадовець.

Як пояснює представник Нацради, на Прикарпатті є 15 місцевих телекомпаній. Наразі тільки дві - Галичина і РАІ - мають ліцензію на цифру. Ще 5 компаній мають ліцензії на кабельне мовлення і дві планують перехід. Тож залишається сім, які ще не визначились, що робити далі. Тут все залежить від грошей, адже потрібне нове обладнання і створення власного продукту 24 год на добу. 

Маслов каже, що рішення про перехід на цифрове телебачення Україна прийняла ще кілька років тому, коли підписала конвенцію "Женева 2006". Тоді ми одні з перших, серед країн-підписантів, побудували цифрову мережу, але на цьому все зупинилось.

"Ми вже сім років працюємо в двох технологіях, які заважають одна одній. Відключення дасть можливість на повну потужність включити цифрові передавачі", - зауважує Ігор Маслов.

Представник Нацради запевняє, що зміна аналогового ТБ на цифрове має кілька переваг.

По-перше, ця технологія сучасніша та дозволяє звільнити частоти. До прикладу, для того, щоб передавати цифровий сигнал потрібен менший діапазон, ніж для аналогового. Це дозволить замість одного аналогового каналу транслювати десятки цифрових.

По-друге, звільнення частот дозволить поширити та швидше запустити на повну силу 4G.

Тож після відключення аналога у глядачів буде три варіанти: ефірна цифра, інтернет чи кабельне ТБ, або ж супутник. Або ж - залишитись без телебачення. 

Якщо говорити про альтернативи, то всі вони мають, як переваги так і недоліки:

TV-тюнер 

Якщо у вас сучасний телевізор із вбудованим Т2-тюнером, то просто під'єднайте антену для посилення сигналу. Якщо ж телевізор не має такого тюнера, то необхідно придбати TV-тюнер і направити антену на одну з вишок у Микуличині, Долині, Коломиї чи Франківську.

Варто також зауважити, що через ажіотаж ціни на тюнери значно зросли і найдешевший обійдеться від 570 грн. (ще на початку літа ціна стартувала від 320 гривень)

Кабельне телебачення

Ті, хто оберуть кабельне телебачення, то отримають значно більше каналів, втім потрібно щомісячно сплачувати абонплату.

Супутникове телебачення

Телебачення, яке дозволяє переглядати безліч телеканалів безкоштовно. Щоправда, є інформація, що незабаром канали хочуть закодувати сигнал і за перегляд кожного доведеться платити окремо.

Інтернет-телебачення

Онлайн телебачення має багато переваг, адже окрім великої кількості теле каналів, його можна переглядати на смартфонах або планшетах, що є дуже зручно. Втім якщо є проблеми з інтернетом, подивитися улюблену передачу не вийде.

Варто зауважити, що з минулої п’ятниці працює гаряча лінія ОДА, куди люди можуть звертатися з запитаннями. 

"Найчастіше люди питають чи будуть роздавати безкоштовні тюнери для пільгових категорій. Адже всі пам’ятають, як раніше діяла програма і їх роздавали безкоштовно. Тоді пристрої отримали 33,5 тисячі людей. Це мало, адже право на нього мали всі пільгові категорії і навіть ті, хто отримували субсидію. На цей рік в бюджеті коштів на це не закладали. Оскільки попит є, ми звернулися до Кабміну про передбачення коштів для певних категорій на наступний рік. Побачимо, яке рішення приймуть", - підсумував Ігор Маслов.   

Тож, до першого вересня треба готуватися не тільки школярам, але і дорослим, якщо не хочуть залишитися без телебачення.