Облрада вимагає звільнити Сенцова та припинити переслідування українців в РФ


Сьогодні, 22 червня в Івано-Франківській обласній раді розпочалась чергова сесія. У залі присутні 71 депутат..

На порядку денному 75 питань. Серед іншого, депутати прийняли звернення до Кабміну "щодо розроблення Державної комплексної програми розвитку Галича" та "Про необхідність судових позовів у міжнародно-правові інституції щодо стягнення з Російської Федерації відшкодування репресованим українцям завданих матеріальних та моральних збитків".

Як зауважив ініціатор звернення Сергій Адамович, мета цього звернення показати, що країни, які визнали свої злочини, зійшли зі шляху агресії, а Росія цього не зробила і далі веде війни.

«Ми маємо ситуацію з Німеччиною, яка визнала свої злочини часів гітлерівського режиму і сплатила компенсації постраждалим. Водночас радянський режим нічого не компенсував. Німеччина покаялась і відійшла від агресії, водночас Росія досі поводитися, як агресор. Оскільки Росія визнає себе правонаступницею СРСР, ми можемо просити президента й Уряд розпочати процедуру судових звернень до міжнародних інституцій щодо стягнення з Російської Федерації відшкодування репресованим. Я розумію, що Путін не погодиться на ці виплати, але ми хоча б піднімемо це моральне питання і можливо росіяни задумаються про злочини свого режиму. Це своєрідна інформаційна війна», - пояснив Адамович. 

Окрім того, облрада прийняла звернення про припинення політичних переслідувань українських громадян в Російській Федерації та заявили про підтримку українським в'язням у Росії та Криму. А також, вимагали звільнити та передати Україні Олега Сенцова та всіх українських в'язнів, що незаконно утримуються у неволі.

"Ми приєднуємося до правозахисників, активістів, українських та світових політиків з вимогою врятувати життя українського режисера Олега Сенцова, що є безпідставно засудженим і незаконно утримується в російській в’язниці. Сьогодні близько 20 громадян України перебувають в тюрмах Росії як політичні в’язні. Ще понад 40 осіб незаконно примусово утримуються чи засуджені й відбувають покарання в тюрмах окупованого Росією Криму. Кримські татари, українці та росіяни – громадяни, які зберегли прихильність до України, які сміливо дотримуються власного погляду на окупацію Криму, свавілля російського фашистського режиму, війну, що її Кремль і Росія ведуть проти України – всі вони наразі переживають тиск, гоніння й переслідування. Їх залякують, їм погрожують, їх убивають. Ми обурені злочинами Кремля проти громадян України. Тому підтримуємо позицією української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи, яка безкомпромісно виступає проти повернення до цієї організації російських представників. Росії не місце в цивілізованому світі, серед держав, які впроваджують стандарти державної політики в галузі захисту прав людини й неухильно їх дотримуються. Закликаємо МЗС України й надалі посилювати дипломатичний тиск на Російську Федерацію в рамках ООН, Ради Європи та ОБСЄ з метою засудження політики утисків і переслідування інодумець в Росії, а також для визволення українських бранців Кремля", - йдеться у зверненні.

Депутат облради Михайло Королик висловив надію, що якщо такі звернення надходитимуть з усього світу, то Кремль відпустить українських бранців.