Олександр Сич: Рішення про заборону “Опозиційного блоку» є декларативно-політичним, хоча й відображає настрої прикарпатців


У п’ятницю сесія Івано-Франківської облради прийняла рішення про заборону на теренах області "Опозиційного блоку", "Партії розвитку" та "Українського вибору" як антиукраїнських. Відтак, доручила обласному управлінню юстиції скасувати реєстрацію цих об'єднань у п’ятиденний термін.

Та чи варто було приймати рішення саме в такій інтерпретації й наскільки вона правочинне? І чи не сприйматимуть тепер колишніх посіпак Януковича у цивілізованому світі як політичнопереслідувану опозицію? З такими запитаннями кореспондент Бліц-Інфо  звернувся до прикарпатських політиків, політологів та громадських діячів.

На думку колишнього віце-прем’єр-міністра Олександра Сича, рішення облради варто сприймати як декларативно-політичне. Адже його прийняли, щоб продемонструвати ставлення мешканців з усієї області, представниками яких і є депутати, своє ставлення до Партії регіонів та її відростків.

«Рішення обласної ради відображає позицію та настрої абсолютної більшості мешканців Прикарпаття. Хоча, з іншої сторони, воно, зрозуміло, не є юридично правильним, адже українське законодавство діє на всій території, а не окремо на певній частині країни. Для того, щоб у Мін’юсті мали підстави не реєструвати «Опозиційний блок» як спадкоємця «Партії регіонів», необхідною є відповідне законодавче підгрунтя, відповідний Закон. А саме, про заборону на рівні з нацистською та комуністичною ідеологією Партії регіонів. За той диктаторський режим, за жахливе кровопролиття на Майдані й не тільки. І в той же час у Законі має бути пункт, що забороняє існування не тільки самої Партії регіонів , а всіх партій та організацій, які діють спільно з нею чи є її відростками. Скажімо, «Опозиційний блок» за типажем своїх керівників можна чітко класифікувати як спадкоємця Партії регіонів. Тому що це ті самі люди, які ще вчора були у Партії регіонів! Тоді місцевий чиновник матиме право не реєструвати її. Тобто, у смітнику треба возити не лише начальника управління юстиції, але й його безпосереднього керівника - міністра Петренка, який, нагадаю, ще нещодавно перебував на Прикарпатті й який вчасно не провів необхідного оновлення кадрів та не ініціював відповідні нормативні поправки, а також і всіх прикарпатських депутатів разом узятих, які не подають до парламенту потрібного законопроекту і фактично дають «Опозиційному блоку» право на життя», - вважає Олександр Сич.

Наостанок політик зауважує, що у таких питаннях Україна не повинна думати «хто і що про нас скаже».

«Слід фундаментально дивитись на такий закон. Закон у кожній державі інакше діє, бо кожна держава – це інше суспільство, інша культура, інші обставини. І не можна казати, що Закон який діє в Німеччині чи, скажімо, Швеції, обов’язково має діяти в Україні. Бо Україна – це інше суспільство, інші реалії. Тож, враховуючи те, що Партія регіонів скільки завдала біди, у нас постає об'єктивна потреба заборонити цю партію. Скажімо, так само як у свій час у Німеччині був заборонений нацистський режим та його ідеологія. Тому незалежно від того, що там будуть казати Європа і всі решту нам треба впорядковувати своє життя», - підсумовує свободівець.