Орендарем франківського ринку таки залишається скандальний «Бура», а місто судиться за землю


Центральний ринок перебуватиме в оренді принаймні до 31 грудня 2022 року. Адже саме до цієї дати діє договір оренди на івано-франківський центральний критий ринок за адресою Дністровська, 5.

Нещодавно франківські ЗМІ поширили інформацію, начебто місто відстояло ринок у ТОВ «Торговий сервіс». Франківці жваво обоговорювали рішення у соцмережах, пророкуючи подальший розвиток подій, базарники ж хвилювались за майбутнє свого маленького бізнесу. Адже у рішенні найвищої судової інстанції йде мова про те, що критий ринок є власністю територіальної громади Івано-Франківська. Та, як виявилось, всі видали бажане за дійсне.

Як пояснила у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо керівник юридичного відділу Надія Кедик, судовий спір був зовсім не про те. За її словами, він стосувався права власності на ринок, а не розірвання договору оренди. Адже, на ринок претендувала Івано-Франківська обласна спілка споживчих товариств. Та в підсумку суд все ж прийняв рішення на користь міста.

Щодо орендаря, то  ним залишається ТОВ «Торговий сервіс». Адже суд скасував рішення Івано-Франківської міськради про розірвання договору з ТОВ «Торговий сервіс», визначивши його не правочинним. Треба згадати, міські обранці прийняли таке рішення на хвилі революційних подій і юристи одразу говорили, що його доволі легко оскаржити у суді. Так і сталось.

Тож, як пояснив у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо керівник Фонду комунального майна Івано-Франківська Ігор Гриненько, договір оренди діє до 2022 року. Чиновник каже, що до міського бюджету щомісячно надходить близько 300 тисяч гривень ( сума неточна, оскільки постійно змінюються до індексу інфляції) орендної плати.

Треба зауважити, договір оренди стосується тільки самого приміщення критого ринку. А мова про земельну ділянку, на якій він знаходиться, взагалі не йде. Цей факт є дуже важливим, адже землю могли вже давно викупити. Про це часто й говорять підприємцям, які не надто задоволені орендарем ринку і змушені платити йому значні суми. Базарникам пояснюють, що ринок хоч і належить міста, та земля вже давно належить «Бурі». Тож ніякого повернення ринку міста вже не буде і платити доведеться скільки скажуть. До слова, нещодавно щоденну плату на ринку ще збільшили – з 52 гривень за два метри до 64.

Варто зауважити, у жовтні на території центрального ринку розпочали зведення торгового павільйону. Мовляв, аби привести торгові ряди до естетичного вигляду. І як повідомив заступник директора департаменту архітектури під час засідання виконкому, містобудівні умови видали на чотириповерхову будівлю. Цей факт дає підстави вважати, що в Івано-Франківську виросте не павільйон, швидше черговий торговий центр. Досвід підказує, що  він аж ніяк не плинуть на той хаос, який є на ринку зараз. 

Треба наголосити, інформація, яку подають базарникам про викуп земельної ділянки не відповідає дійсності. Оскільки наразі триває ще один спір між містом та Споживспілкою – вже за земельну ділянку. Адже спілка має державний акт на право постійного користування земельною ділянкою на Дністровській 5, який був виданий ще у 1998 році. Тож, з юридичної точки зору могла б викупити цю ділянку. Натомість місто подало до суду з проханням скасувати цей державний акт і повернути ділянку у комунальну власність. І має всі шанси її відстояти. Адже суд вже визнав, що приміщення ринку таки належить територіальній громаді. Тому про майнові права спілки не може й йти мова.