Поділитись кров'ю: Як в Івано-Франківську шукають донорів та хто ними стає


В Івано-Франківську часто шукають донорів для важкохворих дітей. Найшвидше це робиться через соцмережі, адже ними користуються багато людей.

Так, на початку місяця донорів розшукували для 13-річного Олега Пасічника з Івано-Франківська, який вже пройшов курс лікування від лейкозу. Хлопчику терміново потрібні були донори на тромбоцитну масу з 4 групою крові. А також 50-річного Степана Кукляка з термічними опіками тіла. А перед тим для 19-річної Ольги Ільницької, яка готувалася до проведення генетичного обстеження і пересадки кісткового мозку закордоном.

В Івано-Франківську здати кров можна в обласній станції переливання крові.

«Зазвичай часто здавати кров приходить молодь, студенти.  Вони не знають для кого здають кров. Частими «гостями» у станції переливання крові також є військові. Окрім того, медики ще залучають «донорів-родичів». Саме так називають тих, хто приходить здавати кров для хворих, що знаходяться у лікарні. Тобто, лікарня бере у нас компонентні препарати крові, а вони на заміну здають кров», - розповідає головний лікар обласної станції переливання крові Ігор Дожджанюк.

Медик додає, що станція також має свої списки донорів. Тож коли замовляють кров на тромбоцити, телефонують постійним донорам. За словами головного лікаря, є постійна потреба у плазмі та тромбоцитах, адже станція забезпечує ними онкогематологію та перинатальний центр.

"Я вже третій чи четвертий раз за своє життя здаю плазму. Першого разу це було потрібно для конкретної людини, а потім вирішив просто допомогти комусь. Від цього покращується самопочуття і настрою додається. Це як наркотик» - сміється Василь, якого зустрічаємо біля дверей станції переливання крові.

Варто додати, що готуючись до здачі крові, необхідно дотримуватись таких правил: напередодні ввечері необхідно повечеряти, при цьому не можна вживати жирну, смажену, копчену їжу, яйця, молочні продукти та напої, які містять алкоголь. У день здачі крові бажано відпочити, легко поснідати та не планувати на цей день серйозних справ, інтенсивного фізичного навантаження чи прийому алкоголю. А ще варто пам’ятати - за 2 години до та 2 години після здачі крові палити небезпечно не тільки для донора, і для того, кому потрапить кров.

У пошуку донорів також допомагає прикарпатцям і сайт «donor.ua» та громадська організація «Донори Прикарпаття». Вони працюють в Івано-Франківську же третій рік. За словами координатора Людмили Лінник, в попередні роки їхня діяльність була менш активною, то за останній рік до них почали звертатися все більше людей. Як правило, всі звернення є терміновими.

«Було таке, що за одну добу до нас звернулися у пошуку донорів для трьох чоловік з різними групами крові. Це – багато. А буває, що тиждень ніхто нічого не просить, чи тільки двоє – троє реципієнтів за тиждень», - розповідає Лінник.

Активістка зауважує, що головною проблемою є пошук донорів для людей, які лікуються від раку, адже вони потребують особливого виду донорства, а саме тромбоцитарної маси. Така проблема є не тільки в Івано-Франківську, але й у всіх регіонах України.

За словами Лінник, здача крові на тромбоцитарну масу є особливим видом донорства. Адже її не можна заготувати наперед, бо зберігається вона тільки п’ять днів. Сам процес виготовлення тромбоцитарної маси також дуже дорогий. Окрім того здавати, тромбоцитрат можуть тільки чоловіки від 25 до 45 років.

«Внаслідок постійного проведення хіміотерапії у дітей падають показники крові і тромбоцити. В такий момент донори потрібні терміново. Адже при надто низькому рівні тромбоцитів, вони можуть померти від раптової внутрішньої кровотечі», - зауважує Лінник.

Саме тому, волонтери закликають чоловіків потрібно віку реєструватися на сайті, аби їх могли викликати при потребі.

«Цільну кров навіть з рідкісною – 4 групою крові знайти не важко, адже її можуть здавати як чоловіки так і жінки. Тож проблем зі здачею крові на плазму немає. Однак важко знайти кров на тромбоцити будь-якої групи. У нашій невеличкій базі є люди із 4 та 1 негативними групами крові. Є ще один нюанс про який медики забувають говорити, коли шукають саме донорів на тромбоцити – резус фактор значення немає, важлива тільки група», - акцентує Людмила Лінник.

Однак трапляються випадки, коли здати кров на тромбоцити приходять десять чоловік і жоден з них не підходить. Адже людина може бути здоровою, однак з низьким рівнем тромбоцитів. Буває, що надто глибоко посаджені вени – і взяти кров на тромбоцити складно через специфічність процедури.

Окрім тих, хто добровільно приходить здавати кров, щоб врятувати чиєсь життя є й такі, що перетворили донорство на власний спосіб заробітку. За словами Лінник, до них час від часу звертаються люди, які готові стати донорами за гроші.

«Наша організація пропагує свідоме, безкоштовне донорство. Адже вважаємо, що кров людині, як і життя Бог дав безкоштовно, тож і ділитися також потрібно безкоштовно. На жаль є такі люди, які готові свою кров та тромбоцити тільки продати. А коли люди потрапляють у безвихідну ситуацію, і може трапитися будь-що, то вони готові платити», - наголошує активістка.

Водночас Ігор Дожджанюк каже, що з людьми, які готові стати донорами за гроші не стикався.

«Вже біля десяти років у нас немає платного донорства. У нас тільки безоплатне донорство. Саме слово «донор» у перекладі означає дарування, адже дарувати за гроші не можна. Тим більше благородний вчинок грішми не вимірюється», - підсумовує медик.

До слова, не всі розуміють важливість постів на сторінках соцмереж у пошуках донорів. Зокрема, зовсім нещодавно Людмилу Лінник заблокували у популярній групі через заклик здати кров для дитини.