Прикарпатська облрада підтримала блокаду окупованих територій


Сьогодні, 10 березня в Івано-Франківську розпочалась сесія обласної ради. На порядку денному близько сорока питань.

Розпочали засідання із "Звернення до президента, прем'єр-міністра, голови парламенту щодо визнання частини території України окупованою Росією, підтримки блокування торгівлі з тимчасово окупованими територіями та вжиття негайний заходів для зміцнення енергетичної безпеки України".

На підтримку звернення висловились фракції "ВО "Свобода", "Самопомочі", "УКРОПу", "Батьківщини" та "ВОЛІ". Окрім того, депутати запропонували нарешті назвати війну війною, припинити бізнес з окупантом та заборонити розгін блокадників. 

«Відсутність чіткої політики держави викликає обурення людей, проявом якої стала блокада добровольцями торгівлі з окупованими територіями. Люди, які в 2014 році захищали державу, яка не мала можливості захистити себе і своїх людей, через 3 роки війни знову виконують функцію держави та зупиняють ганебну торгівлю з окупантом, яка збагачує олігархів по обидва боки від передової та допомагає Росії фінансувати окупацію», - йдеться у зверненні.

Також голова фракції ВО "Свобода" Михайло Королик запропонув розіслати це звернення іншим обласним радам, аби вони теж прийняли такі звернення до центральної влади.

"Нещодавно ми виходили на марш проти підвищення тарифів та на пітримку блокади. Закликаю всіх приєднуватись, бо якщо ми обурюємось тільки на кухні, то влада цього не почує", - зазначив Королик.

Водночас депутат Микола Палійчук пікреслив, що майже 80% прикарпатців підтримує блокаду торгівлі з тимчасово окупованими територіям, тож депутати повинні це підтримати.

"Пора вже визначитись - ви з народом, чи ви в шоколаді", - зауважив Палійчук.

Документом також визначені вимоги керівництва держави визнати факт окупації східних територій України з сторони Російської Федерації, припинити будь-який товарообмін, розробити, затвердити та реалізувати програму розвитку шахт та видобувних промислів вугілля на підконтрольній території, утворити Тимчасову слідчу комісію ВРУ з питань розслідування умов законності ведення торгівлі з тимчасово окупованою територією, розробити державну програму впровадження альтернативних видів електроенергії, вжити  вичерпних заходів щодо диверсифікації джерел постачання вугілля в Україні.

У підсумку, за проект рішення проголосував 61 депутат.