Прикарпатські автоактивісти розповіли, як змінити ситуацію на ринку вживаних авто


Сьогодні, 14 лютого в Івано-Франківську говорили про проблеми на ринку автомобілів, їх наслідки та шляхи вирішення, а також про розмитнення по знижених ставках акцизів.

За словами представників атомобільної громадськості, ця тема є болючою для всіх і перш за все волонтерів, які не можуть законним чином перевезти авто з–за кордону для бійців в АТО.  

 «У нас дуже високі мита. Окрім того ми другі в світі за вартістю авто після Куби. Це сприяло тому, що в нас збільшилась кількість авто з іноземними номерами. Зараз на території України перебувають 120 тисяч авто на тимчасових номерах та 550 авто ввезені нерезидентами. Це тільки офіційні дані», - каже автоактивіст Роман Тузяк.

Активісти пояснюють, що минулого року автомобілів розмитнили менше ніж завезли нерезидентами. Окрім того, збільшилась кількість авто на перебитих номерах чи номерах двійниках.

Тож, під час зустрічі обговорили законопроекти, які покликані врегулювати цю проблему.

«Зареєстровані дві законодавчі ініціативи, які можуть змінити ситуацію. Перша стосується перегляду стандартів Євро5, що обмежує ввіз авто за роком випуску. Адже в Європі немає жодних обмежень для купівлі авто. Вимога екології стосується тільки нових авто. Звичайно, потрібно проводити техогляд. Другою ініціативою пропонують ставки акцизного збору запровадити на всі авто і забрати обмеження з цього закону. Єдине, що просимо залишити - це заборона авто з Росії», - каже голова автомобільної ГО на Прикарпатті Станіслав Бучацький.

Активісти переконані, що ніхто б не користувався авто на іноземних номерах, якби міг ввезти його законно.

В той же час т.в.о. начальника митниці Левко Прокіпчук зауважив, що великою проблемою нерозмитнених авто є те, що їх часто використовують для злочинів і коли стаються незаконні дії важко знайти відповідального. 

"Митниця неодноразово піднімала питання щодо врегулювання цієї проблеми. Окрім того особисто я вважаю, що ставка акцизу є трішки зависокою для авто старших за 5 років. До 5 років вона прийнятна",- переконаний митник.

Також чиновник пояснює, що люди, які займалися пошуком транспортних засобів за кордоном мабуть помічали, що авто випущені до 2010 року падають в ціні.

"Ті, хто за кордоном продають автомобілі, пильно слідкують за ситуацією в Україні. Наприклад зараз ціни на авто, які не підпадають під закон про розмитнення знизилися", - каже Прокіпчук.