Прикарпатські медики скаржаться на брак грошей. В облраді обіцяють мобілізувати всі сили, аби закрити "дірки"


Сьогодні, 1 лютого відбулося засідання бюджетної комісії Івано-Франківської облради. Серед іншого - обговорили стан справ у галузі охорони здоров’я Прикарпаття.

Слід зазначити, питання щодо недофінансування медицини винесли на обговорення через численні публікації у ЗМІ та реакцію громадськості.

Як прозвітував головний медик Прикарпаття Мирон Матейко, цьогоріч медична субвенція менша на 21 млн.

«Захищені статті - медикаменти і харчування, ми переглянули і уточнили. 9 млн. 700 тис. на медикаменти і трохи більше 3 млн. на харчування, що майже так само як і минулого року. Окрім того, завдяки субвенції ми зможемо забезпечити діаліз для 368 дітей до кінця року. На всі інші проблеми потрібно шукати фінасування», - прозвітував Матейко.

У свою чергу головний лікар обласної дитячої лікарні Радослав Котурбаш поскаржився депутатам на відсутність фінасування з боку міністерства відділення дитячої онкології. 

За його словами минулий рік відділення жило за рахунок фінансової допомоги благодійників.

Можливий варіант виходу з ситуації присутнім запропонував голова облради Олександр Сич.

«Ми розписували на минулу сесію проблему профтехосвіти і фахово подали проблему до відома ВР та Кабміну. Те ж саме можемо запропонувати і вам. Ми все правильно розпишемо і направимо звернення до центральних органів влади. Депутати зараз перебувають в такому стані, що потрібно «відрізати полу і пришити до рукава». Давайте будемо конструктивно і фахово шукати варіанти вирішення цієї проблеми», - запропонував Олександр Сич.

Після такої пропозиції присутні на засіданні представники медицини довели до відома комісії основні проблеми обласної дитячої лікарні.

Зокрема Оксана Манюх, яка своїм постом у соцмережі підняла це питання, поінформувала про найбільш гострі проблеми, які потребують негайного вирішення.

«Я написала особисті емоції на своїй сторінці у Фейсбук відразу після зборів працівників. Проте, після того як ми поспілкувалися з депутатами я побачила, що вони справді намагалися якось правильно розподілити кошти. У нас є регіональні програми які передбачають забезпечення критичних верств населення. Щоб ми мали запас медикаментів і могли з нього взяти ліки для тих, хто взагалі не має коштів для лікування. Окрім того нам необхідно за 250 тис.грн. купити апарат для діагностики порушення слуху у новонароджених. Також потрібно закупити інсулін для 310 дітей з цукровим діабетом. Декілька дітей потребують операції з металоконструкції хребта та протезування тазобедренного суглобу. Окрім того нам необхідний апарат для визначення ретинопатії новонароджених дітей. Про томограф ми вже давно говорили. У нас є тільки одна позиція де забезпечення 100% - це діти з імунодефіцитом і то за рахунок поставок минулого року», - перерахувала Манюх.

Керівник департаменту фінансів Галина Карп пояснила медикам, що більшість з перерахованих пунктів повинні фінансувати у Міністерстві охорони здоров’я.

«Більшість з проблем які ви назвали фінансуються з держбюджету, хоча субвенція менша ніж у минулому році. Водночас у ній закладено на 20% більший обсяг заробітної плати для медиків ,про що ви не сказали. Проте капітальні видатки будуть оплачені з обласного бюджету. Ми зробили резервний фонд з якого будуть фінансуватися ці проблемні питання. У нас є достатній резерв, щоб ліквідувати багато з цих питань які ви назвали», - пояснила Карп.

Підсумок у дискусії підвів голова обласної ради Олександр Сич.

«Я не буду вести бесіду як спеціаліст з медицини чи бюджету, а як управлінець. Послухавши дискусію, я прийшов до висновку про необхідність внутрішньої дискусії в медичній сфері. Сьогодні уряд іде шляхом найменшого опору. Все, що він не може забезпечити, передає на плечі місцевої влади. Ми сьогодні можемо максимально змобілізувати всі сили бюджетів області. Районні бюджети повинні теж дати частину коштів для лікування їхніх дітей. Окрім того, мені здається має бути активніше спілкування департаменту з МОЗ. Навіть на рівні простого людського спілкування ми маємо знати чи будуть якісь поставки з міністерства. Якщо потрібні важелі впливу з нашого боку звертайтеся і ми посприяємо, але кажіть, які. Проте ми не можемо підмінити собою МОЗ. Наше законодавство каже, що все лікування безкоштовне. Проте зараз МОЗ має піти на непопулярні кроки і сказати правду, що безкоштовної медицини немає», - сказав голова облради.