Прикарпатські перевізники кажуть, що у піднятті вартості проїзду винен долар


Сьогодні, 9 лютого в Івано-Франківську відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

Серед іншого, депутати розглянули питання про підвищення тарифів на пасажирські перевезення у січні, а також неврегульовану ситуацію із вішкоджуванням витрат на пільгове перевезень окремих категорій населення, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами заступника директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА Сергія Подошви, востаннє вартість міжміських та приміських перевезень змінювалася у квітні 2015 року. Відтак у червні набрала повноваження постанова Кабміну, яка передбачає скасування регулювання цих тарифів облдержадміністраціями.

Подошва додав, що департаментом проводиться моніторинг, витребовуються розрахунки якими керувалися перевізники під час  підняття тарифу та направляється у Антимонопольний комітет.

«Найбільший негатив викликає непоінформованість населення та неспроможність водіїв пояснити пасажирам чому підняли вартість проїзду», - зазначив чиновник.

Водночас коломийський перевізник, що їздить маршрутом Печеніжин – Коломия Роман Гаргат каже, що на підняття цін вплинув курс долара.

«Ми дійсно у безвиході. Все залежить від курсу долара. Втричі зросла вартість шин, і до кінця року ще на 30% повинні зрости. Піднялася вартість палива», - аргументує перевізник.

Ще однією проблемою перевізник називає бездоріжжя. Каже, що за декілька років їзди повністю знищується транспорт.

Директор калуського автобусного парку Іван Стасюк зауважив, що найкраще із пільговиками зробила Рожнятівська РДА. Вона видрукувала квитки для пільговиків, тож кожен пенсіонер має певну кількість безкоштовну поїздок.

Частково також компенсовують проїзд у восьми районах. Зокрема, Долинський район для цього заклав у бюджеті один мільйон гривень, Рожнятівський – 300 тисяч.