Прикарпатським водіям на замітку: Що змінилось після ліквідації МРЕВ?


Сьогодні, 9 лютого в Регіональному сервісному центрі МВС в Івано-Франківській області відбувся брифінг стосовно змін і нововведень, які відбулися у зв'язку з реорганізацією.

Про всі зміни пов'язані з реорганізацією, розповів в.о. директора Регіонального сервісного центру (РСЦ)  Дмитро Кушнірчук, інформує кореспондент Бліц-Інфо

За його словами, після ліквідації МРЕВ на Прикарпатті  діють три територіальні сервісні центри в Івано-Франківську, Калуші і Коломиї. 

Також керівник розповів про те, чим займається новостворена структура - це здійснення контролю за транспортними засобами, здійснення обліку за транспортних засобів, здійснення контролю за порядком видачі посвідчень водія, видача свідоцтв для водіїв, які здійснюють перевезення небезпечних вантажів та ін.

Як усі пам'ятають, в кінці минулого року виникла проблема з відсутністю бланків посвідчень. За словами Кушнірчука, така ситуація виникла у зв'язку з ліквідацією МРЕВ. Проте зараз проблем з бланками посвідчень немає і кожен бажаючий може перевірити їхню кількість на офіційній сторінці Регіонального сервісного центру в мережі Фейсбук. Загалом на цій сторінці можна отримати всю інфомацію щодо діяльності структури.

Єдина проблема, яка на сьогодні є в центрі, за словами начальника - це великі черги. 

"Є певні проблеми щодо кількості платіжних кас, оскільки це спричиняє великі черги. Ми намагаємося якось виходити з положення, співпрацюємо з банками, щоб збільшити кількість кас", - пояснює Кушнірчук.

Також Дмитро Кушнірчук дав відповіді на питання стосовно техогляду транспортних засобів.

Зокрема за його словами процедуру перевірки технічної справності транспортного засобу, проводять відповідні суб'єкти господарювання, які мають для цього обладнання, а РСЦ тільки контролює їх діяльність. Загалом таких спеціалізованих станцій в області є 13. 

Окрім того журналісти поцікавились питанням, чи можливо зараз "купити" права і скільки коштують екзамени на отримання посвідчення. 

"Іспити здаються в територіальних сервісних центрах при комісії. На сьогодні в області право здійснювати навчальну діяльність мають 62 автошколи, у яких є відповідна акредитація"- пояснив Кушнірчук. 

Як зазначив чиновник, при здачі іспиту майбутні водії оплачують 227 грн. В цю суму входять витрати на бланк та саме посвідчення. Заміна посвідчення водія вартує 201 грн.

Важливим питанням, яке на сьогодні цікавить багатьох, є реєстрація та перереєстрація авто. Кушнірчук каже, що тут відбулися певні зміни.

"У нас прийом всіх документів тепер здійснюється в одному вікні. При реєстрації авто людина здає туди висновок експертного досліження трансортного засобу та відповідний платіжний документ. Ми друкуємо заяву і людина чекає на отримання документів" ,- пояснив начальник. 

Важливою новацією при продажі-купівлі авто є укладення сторонами спеціального договору.

"В листопаді скасували довідки-рахунки і ввели в дію оформлення договорів купівлі-продажу в територіальних сервісних центрах. При оформлення такого договору в обов'язковому порядку перевіряється наявність арештів, наявність якихось обмежень щодо транспортного засобу та законність продажу. Адміністратор в присутності обох сторін безкоштовно оформляє договір купівлі-продажу і ми перевіряємо цей транспортний засіб" - пояснив Дмитро Кушнірчук.

За словами посадовця, загалом реєстрація авто з номерними знаками і свідоцтвом про реєстрацію зараз вартує близько 500 грн.