Саакашвілі і БПП - у політичній змові? Цікаве голосування прикарпатських депутатів


Сьогодні, 15 вересня Івано-Франківська облрада прийняла звернення до центральної влади щодо недопущення фактів переслідування за громадянську та політичну позицію.

Зокрема, у тексті документі згадуються відкриті кримінальні справи проти ветеранів українсько-російської війни, вбивство депутата-свободівця Миргородської міськради Олега Супруненка, кримінальне провадження проти активіста Віталія Шабуніна, позбавлення громадянства Михайла Саакашвілі.

А передувало цьому бурхливе обговорення. Зокрема, категорично проти виступили представники провладної партії - фракція БПП "Солідарність". При тому, що голова фракції Остап Дзеса визнав, що провадження проти активістів таки є. Втім, заявив, згадувати у Саакашвілі є некоректно після порушень на кордоні. Тож зазначив, що фракція БПП "Солідарність" підтримають звернення тільки якщо з тексту заберуть згадку про нього. Також проти цього звернення виступив голова ОДА Олег Гончарук та народний депутат від БПП Юрій Соловей. Мовляв, якщо облрада його прийме, то виглядатиме ніби дії Саакашвілі на кордоні підтримує все Прикарпаття.

Натомість голова Івано-Франківської облради Олександр Сич підкреслив, що в тексті немає жодного слова про підтримку подій на кордоні.

"Таке враження, що це звернення стосується тільки Саакашвілі. Там є й інші важливі факти. Мова йде про недопущенння фактів переслідування за громадську та політичну позицію, які є вже не поодинокими. Тому пропоную додати до тексту, що "перераховані факти за жодних умов не можуть виступати підставою для порушення й нівелювання основ Української державності, як це відбулося під час подій 10 вересня, коли було порушено принцип недоторканости державного кордону при спробі його перетину на Львівщині. Зусилля влади і опозиції повинні бути направлені виключно на утвердження верховенства права, на гарантування і захист прав людини і громадянина, на розбудову і цілісність держави, і аж ніяк не на знищення демократичних інститутів та основ самої державности", - запропонував свободівець Олександр Сич.

Втім, представники БПП і за таку пропозицію не віддали голоси. Чи не свідчить таке голосування про політичну змову Блоку Петра Порошенка та руху Саакашвілі, а події на кордоні тільки гра, що малює для українців нібито жорстку опозицію Саакашвілі до Порошенка?