Що чекає на прикарпатських підприємців за зарплату в конвертах?


Без податків, трудових книжок і договорів досі працюють чимало українців. За даними проведеного аналізу на Івано-Франківщині близько 560 тисяч осіб працездатного віку.

В той же час, за даними Пенсійного фонду станом на 1 лютого цього року кількість найманих працівників в області становить 240 517 осіб. А безробітних – 9 409. Де решта 249 тисяч – невідомо. Найімовірніше – шукають заробітків закордоном або ж працюють в тіні.

За словами керівника управління Держпраці Ігоря Росипайло, практично у всіх сферах є нелегально працевлаштовані робітники. Однак, мова не йде про державну службу, освіту, медицину, адже тут таке неможливе. Водночас найкритичніша ситуація з нелегально працевлаштованими робітниками на Прикарпатті в будівельному, готельно-ресторанному бізнесі, торгівлі, лісовому та сільському господарствах. До прикладу, у сільському господарстві таких працівників найбільше під час сезонно-польових робіт.

Держслужбовець додає, що управління нещодавно проводило дослідження щодо нелегальної зайнятості в області. Хоча чітко сказати скільки нелегальних працівників нереально, адже велику частину посідає трудова міграція.

«За даними міграційної служби у нас за 2018 рік приблизно 250 тисяч людей роблять паспорти. Тому загальну цифру тих, хто працює в тіні вивести не можна, хіба здійснювати перепис, і то будуть нюанси. Але ми чітко усвідомлюємо, що майже у кожній прикарпатській родині є родич, який працює закордоном. Тут також неможливо вирахувати, бо людина може працювати закордоном рік і тільки на один місяць приїжджати додому. І куди її рахувати, що вона буде працювати у неформальному секторі – легально зайнята чи нелегально зайнята? Але нелегальна зайнятість є, ми її бачимо», – розповідає держслужбовець.

Він додає, що йдучи з перевірками інспектори чітко бачать, що десь є такі нюанси. Як приклад Росипайло називає будівельну галузь.

«Ще на початку 2017 року ми приходили на будову, а там крім директора і бухгалтера нікого офіційно працевлаштованого немає. Тоді то виникало питання – а хто будує будинок? Зараз же ситуація змінилась. Але все рівно є нелегальні працівники», - зазначає Ігор Росипайло.

Чиновник підкреслює, що є ряд чинників, які впливають на цю нелегальну зайнятість. Зокрема, є люди, які не хочу працевлаштовуватись офіційно. Так, у дрібному бізнесі підприємці кажуть: «А як ми можемо оформити, якщо людина не хоче цього робити, бо не будуть отримувати допомогу» чи «Ми зараз приймемо на роботу молодих хлопців, а їх заберуть в АТО».

«Це не означає, що хтось дозволяє порушувати закон. Людина отримує доходи, вони повинні бути легальними, відповідно з них мають сплачуватись податки. Чому ми зараз говоримо, що по різних районах не вистачає коштів заплатити зарплату у лікарнях – це ж є першоджерело. Якщо ми будемо говорити, що нелегальний ринок праці у нас складає 30%, то давайте їх легалізуємо і отримаємо податки», - акцентує держслужбовець.

Загалом зараз  кількість безробітних в порівнянні трьох років суттєво зменшується.

За словами Росипайло, деколи прикарпатці самі повідомляють їм про те, що вони неофіційно працевлаштовані. Такі звернення розглядаються, після того інспектори ідуть на підприємство з інспекційним відвідуванням.

«Є випадки коли ми приходимо на підприємство чи магазин, а нам кажуть, що у них такої людини не було ніколи. Нам приносять табеля, відомості про заробітну плату та доказують це. Але це ще не означає, що нас хочуть обманути, можливо вона і справді там неофіційно працювала. А якщо і працює, а людина не оформлена, то жодного документа і не буде», - каже він.

У підсумку інспектори управління Держпраці складають акт, а людині пропонують звернутись до суду.  Суд у свою чергу бере до уваги не тільки документи, а й свідчення двох працівників, які під присягою скажуть, що ця людина також там працювала. Тоді судом встановлюється працевлаштування. Опісля суб’єкт господарювання і першу чергу платить податки, платить ще раз вже офіційно заробітну плату та заносить офіційно трудовий стаж. Також управління Держпраці накладає фінансові санкції без відвідування за рішенням суду.

Минулого року нелегальних працівників і тих, які працювали за договором цивільно-правового характеру (ЦПХ), але там були ознаки трудового договору було виявлено близько тисячі. Цьогоріч – вже 400. Однак посадовці ставлять перед собою набагато більші завдання.

Варто зауважити, що за використання незадекларованої праці чи «зарплати в конвертах» штрафна санкція становить 111 тисяч 690 гривень  (30 мінімальних зарплат) за кожного не працевлаштованого працівника.

На думку Росипайла, у зв’язку з підняттям мінімальної заробітної плати в області поменшало офіційно працевлаштованих працівників. Хоча, є й такі, що «виходять з тіні».

«Минулого року ми провели рейдові перевірки по перевезеннях в Івано-Франківську. На початок рейду у всіх перевізників було орієнтовано 100 шоферів. А коли першого перевізника оштрафували, через два місяці роботи їх стало 400», - підсумовує Ігор Росипайло.