Семеро активістів зголосилися у комісію з переатестації прикарпатських міліціонерів


Сьогодні, 4 березня відбулося засідання комісії з питань законності, на якому серед інших розглянули питання розгляд кандидатур до складу поліцейської комісії головного управління Національної поліції в області.

Загалом на сьогодні є 7 заяв від кандидатів для зайняття двох посад в комісії з переатестації.

Представник ГО “Народна Самооборона Івано-Франківської області”  Ярослав Наваляний заявив, що їхня організація брала активну участь у захисті області під час Майдану. У зв'язку із переходом міліції в поліцію, ГО вирішила взяти участь у роботі комісії і делегувати кандидатуру одного з найкращих членів - Богдана Мойсишина.

ГС “Івано-Франківська обласна асоціація учасників та ветеранів АТО” висунула кандидатуру колишнього керівника місцевого спецпідрозділу “Сокіл”, бійця першого батальйону 80 аеромобільної бригади Ігора Синяка. 

Очільник ГО “ПОСТУПОВИЙ ГУРТ ФРАНКІВЦІВ” представив на розгляд комісії кандидатуру колишнього викладача школи міліції, підполковника, активного члена організації Віталія Костишина. За словами Сергія Адамовича, це активна та чесна людина, яка і за своїми професійними характеристиками і за моральними якостями гармонійно увійде в цю комісію.

ГО “Громадська барикада” висунув кандидатуру Івана Філіповича. За словами самого кандидата він безробітний, проте вважає, що його громадська позиція дає йому право висуватись у цю комісію. Ще однією причиною, чому в комісію має потрапити саме він, чоловік назвав особистий досвід спілкування з поліцією, яка дуже довго розслідує справу про його поранення.  

БО “Благодійний фонд “Побратими–УА” висунув кандидатуру Івана Качмара. Як розповів про себе кандидат, він є громадським діячем та активним учасником Революції гідності. Чоловік ніде офіційно не працював, проте вважає, що його досвід керівництва третьою Калуською сотнею під час Революції доводить, що він уміє фахово приймати рішення.

ГО "Правий Сектор" висунув кандидатом Олександра Лишака. За словами самого кандидата, він все життя працював в органах внутрішніх справ, полковник міліції у відставці.

ГО "ВОЛЯ" делегувала кандидатуру їхнього представника Володимира Хопту. За словами керівника ГО, він є співголовою благодійного фонду "Всеукраїнський благодійний фонд Юрія Дерев’янка" та був депутатом шостого скликання Івано-Франківської облради. Варто зауважити, що Володимир Хопта є діючим помічником народного депутата Юрія Дерев'янка.

Водночас секретар комісії Михайло Ерстенюк запропонував делегувати у комісії Тараса Виноградника.

"Вважаю, що до складу комісії мав би входити представник від народу – депутат. Як людину, хотів би внести одну кандидатуру. Може для когось буде дивним, але хочу, щоб Тарас Виноградник також ввійшов у цю комісію", - запропонував депутат.

Мовляв, їхня комісія сама повинна знати все, що відбуватиметься у першу чергу. Однак, хтось з присутніх зазначив, що це неможливо, оскільки подавати заявки повинні громадські організації, а не депутати. Тим більше, така пропозиція суперечить вимогам закону.

Комісія розглянула подані активістами кандидатури і вирішила, що потрібно громадським організаціям між собою порадитись і вирішити хто з кандидатів найбільше заслуговує на місце в комісії і озвучити своє рішення на наступному засіданні комісії. Якщо ж такого спільного рішення не буде, то комісія сама прийме рішення і винесе його на сесію. Після цього рішення сесії направляється в обласне упраління поліції, а звідти у Київ, де і створять комісію. 

Згідно Закону України «Про національну поліцію» (стаття 51), для забезпечення прозорого добору (конкурсу) та просування по службі поліцейських на підставі об’єктивного оцінювання професійного рівня та особистих якостей кожного поліцейського, відповідності їх посаді, визначення перспективи службового використання в органах поліції утворюються постійні поліцейські комісії.

До складу поліцейської комісії апарату центрального органу управління поліції входять п’ять осіб:

1) один представник, визначений Міністром внутрішніх справ України, не з числа поліцейських;

2) один представник, визначений керівником поліції;

3) один представник, визначений керівником відповідного територіального органу (закладу, установи) поліції;

4) два представники громадськості, обрані відповідною обласною радою з числа осіб, які мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет.

До теми"Самооборона" хоче переатестовувати прикарпатських міліціонерів