Шестеро східняків на Франківщині рабством "лікували" алкоголіків та наркоманів


У вівторок, 25 вересня на Прикарпатті правоохоронці викрили та ліквідували злочинну групу, яка займалася трудовим рабством.

Як розповів начальник кримінальної поліції Ігор Мартищук, до поліції поступили повідомлення про те, що в Коломиї незаконно утримують людей. Під час обшуків виявилось, що шестеро уродженців Донецької області з травня 2017 року утримували в нелюдських умовах 32 чоловік, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Троє із затриманих раніше вже притягались до кримінальної відповідальності.

"Обшуки проводились у трьох місцях одночасно. У одному з місць були три жінки та три їхні дитини. Вони виконували функції обслуговуючого персоналу та жили в нормальних умовах", - додає заступник начальника поліції, начальник слідчого управління Ігор Максимів.

Під приводом лікування від алкоголізму та наркозалежності вони крім того, що сплачували за це кошти змушені були тяжко працювати.

"Від 1,5 до 5 тисяч гривень платили родичі за "лікування" своїх близьких. Організатори стверджують, що на лікування пацієнтів потрібно близько року часу, але їх не лікували", - каже Мартищук.

Правоохоронці розповідають, що людей тримали у жахливих умовах. Зокрема, у кімнаті на 12 квадратних метрів перебували вісім осіб.

"Вони були зареєстровані, як громадська організація "Милосердя Прикарпаття". Свої оголошення зловмисники розклеювали на ринках та стовпах", - зауважують поліцейські.

Затриманим сьогодні оголосили підозру. В ході матеріалів кримінального провадження передбачених ч.2 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.2 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України працівники підрозділів прикарпатської поліції під процесуальним керівництвом прокуратури області затримали 6 осіб у порядку ст. 208 КПК України причетних до учинення тяжкого злочину.

За вказані злочини східнякам загрожує ув'язнення від 5-ти до 12-ти років.