Сім міст Прикарпаття офіційно відмовились приймати сміття зі Львова


Очільник Львова оприлюднив копії відмов органів самоврядування та обласних адміністрацій щодо прийняття сміття зі Львова. Серед них - сім міських рад Івано-Франківщини.

На таку позицію прикарпатських мерій Садовий поскаржився на своїй сторінці у соцмережі Facеbook. Мовляв, тут не тільки об’єктивні причини, а й політичні. А ще "банальний страх і наслідки пресингу".

Загалом від початку року Львівська міськрада скерувала 495 звернень до обласних та місцевих органів влади та отримала 229 відмов. І тільки на 9 звернень прийшла позитивна відповідь. Втім, частина з цих полігонів закрилась одразу після початку співпраці.

Слід зауважити, у  відповіді з Івано-Франківської міської ради йдеться про те, міське сміттєзвалище приймає сміття не тільки з Франківська, а й області. Тож не має змоги допомогти громаді Львова з вирішенням даної проблеми, адже "за останні десятиліття територія і чисельність Франківська і міст, які обслуговує КП "Полігон ТПВ" значно збільшилися".

Треба зауважити, франківці в мережі таку позиції міськради підтримують. Скарги мера Львова у мережі прокоментував і директор департаменту житлової, комунальної політики Івано-Франківська Михайло Смушак.

"Коли ти міський голова і у твоєму місті більше року проблема зі сміттям, і ти знаєш, що її потрібно вирішувати вже і негайно, згортай всі міські програми, терміново відводи землю під найсучасніший у світі сміттєпереробний завод, спрямовуй увесь бюджет міста на його будівництва, за три-чотири місяці будуй завод і вирішуй проблему. Показуй свою ефективність і професійність. І ніхто тобі слова не скаже, що буде яма на дорозі чи тротуар розбитий. А більше року плакатись і нічого не зробити, це ні в які рамки не вкладається", - написав головний комунальник Франківська.

До слова, напередодні скарги Садового досить різко прокоментував і прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Будь ласка, не шукай крайніх, а візьми і зроби, і продемонструй, як це треба робити для всієї країни... Я неодноразово домовлявся про вивіз сміття у інші міста... Чим тобі ще допомогти? Землю дали - вона тобі не підходить, гроші на рахунках в тебе є, проектну документацію тобі погодили, з французами я домовився… Що ще я маю зробити, щоб ти навів лад у своєму місті?", - риторично поцікавився прем'єр.

Як відомо, нещодавно голова ОДА Олег Гончарук зауважив, що Прикарпаття - на межі сміттєвого колапсу, в якому зараз Львівщина

Слід зазначити, у травні на полігоні відкрили біогазову установку.

До теми: Березюк – голодує, "Самопоміч" – саботує