Сім'я замість інтернату: Франківців закликають створювати патронатні сім'ї


З 16 березня цього року вступила у дію Постанова Кабінету міністрів України про патронатні сім’ї.

Вони мають замінити звичні для нас інтернати та соціально-реабілітаційні центри для дітей. Ідея полягає у тому, щоб діти тимчасово виховувались у сім’ях, а патронатні вихователі отримували за це зарплату. І якщо минулого року цей проект підтримували тільки громадські та міжнародні організації, то цьогоріч Кабмін офіційно ввів посади патронатних вихователів і виділив на них кошти.

Чим будуть займатися патронатні вихователі і чи насправді в Івано-Франківську в них є необхідність, кореспонденту Бліц-Інфо розповіла заступник начальника служби у справах дітей міськвиконкому Ірина Дутчак.

«Патронатні сім’ї не беруть дитину на повне виховання, а тільки тимчасово. Укладається угода з виконкомом, батькам-вихователям оплачують  в цей період кошти за роботу  та допомогу на дітей. В таку сім’ю можуть потрапити діти тільки з однієї родини. Це дуже гарно і сімейно. Батьки можуть спілкуватися з патронатними вихователями та своїми дітьми. Це найбільш наближена до сім’ї форма виховання. Окрім того, після повернення в сім’ю, ще тиждень патронатні вихователі спілкуються з батьками і підказують де були проблеми і як їх розв’язати», - пояснює Ірина Дутчак.

За словами пані Ірини, кошти на створення і функціонування патронатних сімей вже виділені для міста та області.

«Ми б хотіли спробувати. Якщо є бажаючі стати патронатними вихователями, то ми готові їх вчити і допомагати у створенні таких сімей. Проте, поки що до нас ще ніхто не звернувся», - каже чиновниця.

Ірина Дутчак розповідає, що в патронатні сім’ї будуть направляти проблемних дітей, які мають батьків чи тих, чиї батьки не займаються їх вихованням. В цей час з батьками працюють психологи.

«Є такі випадки, коли треба вилучити дітей з сім’ї, щоб батьки могли створити гідні умови для проживання. Можливі варіанти, коли батьки самі бачать, що не можуть впоратися з дітьми, то вони також зможуть звертатись у виконком і дітей будуть влаштовувати у таку сім’ю. Ще один випадок, коли батьки розлучаються і суд визначає з ким буде жити дитина.  Якраз тут патронатні вихователі можуть допомогти цій сім’ї», - каже заступниця начальника служби.

Зараз у місті є дуже багато позовів, коли батьки розлучаються, забирають одне в одного дітей і майно. Найкраще, на переконання Дутчак, щоб в цей час дитина була у патронатній сім’ї і не бачила цього. 

Тож франківців, які хочуть спробувати свої сили у патронатному вихованні, запрошують прийти в службу у справах дітей.  Тут кандидатам все пояснять, навчать і допоможуть створити патронатну сім'ю.