Скандал у Торгово-промисловій палаті: президента підозрюють у шахрайстві


Президент Івано-Франківської торгово-промислової палати Василь Гуменюк, можливо, планує шахрайські дії з майном та рахунками очолюваної ним організації, - стверджує віце-президент ТПП, уповноважений в даний час виконувати обов’язки очільника Палати Віктор Вінтоняк.

Про це він повідомив сьогодні, під час зустрічі заступника голови обласної державної адміністрації Володимира Кушніра з представниками бізнесових кіл Прикарпаття, пише Бріз.

Зі слів пана Вінтоняка, 1 липня відбулося засідання президії ІФТПП, на якому було піднято питання щодо висловлення Василеві Гуменюку недовіри на посаді президента Палати. Підставою для такої ініціативи стали результати проведеної на підприємстві податкової перевірки, яка виявила низку зловживань.

13 липня цього року, після, як стверджує В.Вінтоняк, написання В.Гуменюком заяви про складення повноважень, відбулося засідання ради ТПП, під час якої 19 з 21 члена ради (тобто кваліфікована більшість) проголосувала за скликання позачергових загальних зборів членів Палати. Проведення зборів було призначено на 13 серпня з порядком денним: переобрання президента та затвердження статуту ТПП у новій редакції. До проведення зборів кваліфікованою більшістю голосів виконувати обов’язки очільника підприємства до проведення загальних зборів було призначено Віктор Вінтоняка. «З того часу, з 13 липня, - розповідає пан Вінтоняк, - Василь Васильовичом Гуменюком почав творитися шалений тиск на працівників, на віце-президентів. І у нас є обґрунтована підозра і ми сьогодні зареєстрували заяву у прокуратурі про те, що, можливо, плануються шахрайські дії з майном – рухомим та нерухомим та з банківськими рахунками».

Зі слів виконувача обов’язків очільника ТПП, до таких висновків його, зокрема, спонукали ті обставини, що В.Гуменюк безпідставно звільнив бухгалтера, попросту вигнавши її з робочого місця, вимагає віддати йому печатку, заважає працівникам робити роботу. Паралельно, як стверджує В.Вінтоняк, чинний президент робить все, щоб заплановані на 13 серпня загальні збори членів ТПП не відбулися, як-от: розсилає повідомлення про перенесення заходу, сфальшував протокол ради ТПП, яку він провів вже після вказаного вище засідання, чинить тиск на членів Палати.

Поки ж триває конфлікт, Торгово-промислова палата практично не виконує своїх функцій. Зокрема, майже не бере участі у залученні в область інвестицій. Це підтвердив також і заступник голови ОДА Володимир Кушнір, який зауважив, що відколи на посаді, В.Гуменюка в облдержадміністрації він ще не бачив, а Торгово-промислова палата обласній адміністрації потрібна.

Зустріч представників бізнесу з керівництвом ІФОДА

У свою чергу, як стверджує віце-президент, на сьогоднішній день є функції, виконувати які повноважна виключно Торгово-промислова палата. Це, зокрема, видача сертифікатів походження продукції, верифікація штрихкодів, підтвердження форс-мажору.

Як стверджує виконувач обов’язків прокурора міста Івано-Франківська Ірина Кривоніс, за фактами зловживань, виявлених в ІФТПП перевіркою податківців, було розпочато кримінальне провадження, яке наразі розслідується Івано-Франківським міськвідділом УМВС в області під процесуальним керівництвом Івано-Франківської міської прокуратури. Що ж до заяви, про яку говорив В.Вінтоняк, то вона надійшла в органи прокуратури лише сьогодні і рішення по ній ще не прийнято.