Скандал з силовою зміною керівника франківського заводу набирає обертів


Сьгодні, 13 травня міський голова зібрав дорадчу раду щодо незаконного призначення нового керівника Івано-Франківського локомотиворемонтного заводу.

Керівник правління ПрАТ “Івано-Франківський локомотиворемонтний завод” Ярослав Ленів розповів, що вчора заступник голови ОДА Валерій Крецул  у супроводі міліції намагалися силою захопити завод, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

«Вчора біля залізнодорожнього мосту приїхали два автобуси з міліцією, щоб силовим методом захопити завод. Заступник голови облдержадміністрації у супроводі міліції пройшов на територію підприємства і зачитав наказ про призначення нового директора», - розповів Ленів.

За його словами зараз завод планують приватизувати, проте його ніхто не хоче купувати на діючій основі.

«Усі чекають банкрутства, щоб купити його за копійки. І призначення нового керівника дуже цьому сприятиме. Можу навіть сказати, що це підтримують провладні депутати ВР.  Оскільки у діях Фонду держмайна є порушення законодавства, я звернувся з заявою у поліцію», - запевнив директор.

Слова Леніва підтвердив і заступник міського голови Богдан Білик.

«Я мав вчора можливість виїхати на місце і там справді стояла міліція. У нас є бачення, що місто має погоджувати всі ці процеси, адже це вже не вперше. Проте коли я запитав чому це робиться без погодження міської влади, заступник сказав, «а чому ми маємо це погоджувати з вами? Це що комунальне підприємство?». Оскільки це підприємство передало на баланс  міста свої житлові приміщення і ми сприяємо їм у замовленнях, не повідомити нас про зміну керівництва є неповагою», - вважає Білик.

Окрім того заступник міського голови вважає, що такі дії комусь вигідні.

«Хтось не задоволений тим, що місто почало розвиватися, чекає на нові інвестиції, тому намагається цьому завадити. Адже котрий інвестор піде у місто де захоплюють державні підприємства?, - роздумує Білик.

У свою чергу міський голова переконай, що продавати державні підприємства у час війни недоцільно.

«Ця ситуація не нова. Ми вже відстоювали це підприємство. Зараз атака йде з боку перших осіб держави та депутатів ВР. Якщо хтось думає, що візьмуть нас за горло, то їм це не вдасться. Ми проти приватизації підприємства в час війни, адже його куплять за безцінь. В такий час є чим займатися: створювати нові робочі місця, заводити інвестиції. Прикро, що навіть ОДА виступає у ролі виконавців нижньої ланки. Тому важливо стати разом на підтримку і захист нашого підприємства. Ми не маємо права допустити рейдерських захоплень. Якщо буде потрібно, то ми готові скликати позачергову сесію міської ради», - запевнив міський голова.

Вчора заступник голови ОДА Валерій Крецул запевнив усіх, що повідомлення про силове захоплення підприємства це ніщо інше, як поганий піар.

 «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод» є у власності Фонду державного  майна України.  99, 6 % акцій належать саме  ФДМ. Тому, кому, як не їм вирішувати подібні призначення, за погодженням керівництва Івано-Франківської ОДА", - вважає Крецул. 

Проте адвокат підприємства Юрій Мартинюк пояснив, що якраз цих 0.4% акцій і не дають права Фонду держмайна приймати такі рішення самостійно.

« Ми дали оцінку цим наказам. Вони просто припиняють повноваження старого голови і призначають нового. Проте якщо підприємство продало хоч одну акцію, то змінити керівника можуть тільки загальні збори акціонерів. Коли приїхала поліція була спроба захоплення підприємства. Ми просили зачекати, адже керівник знаходився на прийомі керівника фонду держмайна, проте безрезультатно. Фонд це все розуміє, але «дехто» хоче позбутися цього підприємства. Вчора також була зустріч трудового колективу з головою ОДА Олегом Гончаруком, який заявив що повністю на боці на  працівників підприємства», - пояснив адвокат.

Також за його словами у фонді держмайна запевнили, що якщо до 11.30 сьогоднішнього дня їм надійде звернення від дорадчої ради, то вони призупинять рішення.

Окрім того за фактом вчорашніх подій в громадській раді та дорадчій раді пообіцяли звернутися до правоохороних органів і прокуратури.