Сьогодні – День народження Івана Франка


Рівно 160 років тому народився український каменяр та Мойсей нашого народу – Іван Франко.
До річниці сьогодні, 27 серпня містян запрошують згадати про його творчіть та прочитати один із його віршів.

Вже традиційні Франкові читання пройдуть на однойменній площі поруч пам'ятника великому Каменяру. Читатимуть вірші від 13-ї до 15-ї 27 серпня.

Як зауважує організатор дійства, голова ГО "Громадський інститут аналітики" Віталій Перевізник, вірші необов'язково треба знати напам'ять. А приєднатись може кожен.

"Будемо не декламувати, а читати. Запрошуємо долучитись до вшанування, бо пізнаючи великого Франка, будемо виростати самі", - підкреслив громадський діяч. 

Також 27 серпня о 12-й годині на площі Івана Франка розпочнеться обласна Галицька хорова академія, присвячена 160-річниці від дня народження Івана Яковича Франка.

У ній візьме участь більше як 20 хорів, які спільно виконають твір Франка «Любіть Україну».

Після урочистого відкриття колона попрямує до площі Ринок, де продовжиться ІХ обласнаГалицька хорова Академія, хори виступатимуть з 13.00 год до 20.00 год. 

Довідково: Іван Франко (1856 – 1916) – славний український діяч, будитель і просвітитель українського народу.

На час його народження український дух в Галичині ледве жеврів під подвійним гнітом австрійської бюрократії і польського панства. Здавалось – Галичина от-от стане частиною Європи… як польська провінція.

Іван Франко був у числі діячів, котрі вирішили повернути колесо долі. Він уславився в кожному напрямку, за який брався – як поет, прозаїк, драматург, перекладач художніх творів усіх жанрів; як вчений-історик, фольклорист, етнограф, економіст, історик літератури; як журналіст, літературний критик, редактор і видавець; і нарешті як публіцист і політик.

В кінці його життя українське життя в Галичині стояло на твердій стопі не тільки в економіці, літературі й науці, але також в політиці, висуваючи гасло незалежної соборної України. На боротьбу за цей ідеал виступили люди, виховані на творах Франка.