Справа "наркоборця" Кочкіна: Підполковник каже, що наркотики не купував, а знайшов


Сьогодні, в Івано-Франківському міському суді провели підготовче судове засідання у справі начальника відділу першого територіального Управління з обслуговування Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської областей Департаменту протидії наркозлочинності, підполковника поліції Олександра Кочкіна.

Як відомо, у травні в Івано-Франківську затримали двох правоохоронців, що виконували свої обов’язки навпаки – замість продіяти наркозлочинам сприяли їм. У їхніх кабінетах було вилучено значну суму готівки та велику партію наркотиків.

У поліції тоді повідомили, що начальник відділу територіального управління Департаменту протидії наркозлочинності Олександр Кочкін та його заступник Крутий замінювали наркотики, що проходили як речові докази на фальшиві, аби провертати власні оборудки та допомагали наркоділкам уникнути відповідальності. Тоді було відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) та ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального Кодексу України. 

Та вже 30 вересня прокуратура передала справу до суду. Обвинувачені визнали свою вину, тож з ними уклали угоду про визнання винуватості. У жовтні заступнику Кочкіна Крутому суд присудив рік за гратами, які фактично він вже відсидів, оскільки перебував у СІЗО з травня.

Натомість вирок у справі підполковника Олександра Кочкіна суд ще не виніс. Слід зауважити, йому інкримінують вже трохи інші статті, аніж було спочатку: ч.2 ст.28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою) , ч.2 ст. 369-2 (Зловживання впливом), ч.1 ст. 309 КК України (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту). 

Сьогодні, 2 березня у суді нарешті провели попереднє судове засідання. Адже попередні кілька разів розгляд справи відкладали з різних причин.

Прокурор Чемеринський зачитав обвинувальний акт, зазначивши, що в травні 2015 було відкрите кримінальне провадження щодо обігу наркотиків. Справою займався відділ, підпорядкований Кочкіну. Тоді у підозрюваного наркодиллера Гошовського вилучили близько 400 упаковок "Субітексу". Та в підсумку, родич підозрюваного запропонував начальнику відділу Кочкіну та Крутому хабар у розмірі 1000 доларів США (на той час трохи більше 27 тисяч гривень по курсу НБУ), аби "замнути" справу. Працівники поліції на таку "винагороду" погодились, хоча й не мали на меті закривати провадження. Гроші передавали у його службовому кабінеті. Суму начальник відділу та його заступник розділили порівну. Та, як виявилось, родич підозрюваного Гошовського здав "наркоборців" правоохоронцям. У підсумку Кочкіна та Крутого затримало СБУ. Під час обшуку у кабінеті підполковника правоохоронці виявили велику суму готівки та упаковки наркотику "Субітекс".

Також прокурор зазначив, що з підозрюваним було уклалено угоду про визнання винуватості. Тож пропонується остаточна міра покарання у вигляді двох років позбавлення волі та заборони обіймати посади протягом двох років.

Також у суді було зазначено, що на утриманні Олександра Кочкіна є двоє неповнолітніх дітей 12 та 6 років, раніше до адміністративної та кримінальної відповідальності не притягався, є учасником АТО.

Кочкін заявив, що знайдені у нього наркотики він знайшов у себе відділі під час прибирання, "у лекційному залі, де багато всього є". Каже, мав здати їх у камеру речових доказів. Втім, не встиг, бо наступного дня у нього був обшук.

З укладеною угодою підозрюваний погодився. Прокурор попросив долучити до справи копію посвідчення учасника АТО, свідоцтво про шлюб та народження позитивну характеристику із СІЗО. Натомість адвокат зазначала, що сторона захисту хоче долучити до справи історію хвороби. Втім, її досі не подали із в'язничної лікарні. Тож просить суд оголосити перерву у судовому засідання. Прокурор не заперечував, тож розгляд справи буде продовжено 22 березня, о 14:00.

До теми: СБУ оприлюднила відео із затримання корумпованих поліцейських

Сприяння замість протидії. Про наркобізнес прикарпатських поліціянтів з 15-річним стажем роботи розповіли у СБУ

Один із прикарпатських псевдоборців з наркозлочинністю отримав всього рік за гратами