Страхівка, пакети медпослуг та ліків: Чого чекати прикарпатцям від медичної реформи


16 березня Кабінет Міністрів України ініціював законопроекти, які після ухвалення парламентом запустять реформу охорони здоров’я і зроблять процес змін в медичній сфері невідворотним.

В Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що головний закон реформи встановлює єдині для всіх правила. Як працюватиме система охорони здоров’я, як саме гроші підуть за пацієнтом та як розподілятимуться страхові внески громадян кореспонденту Бліц-Інфо розповіли у департаменті охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА.

Тож основною зміною закону ж те, що держава починає прямі виплати лікарням та приватним практикам за конкретні медичні випадки, які стались із конкретними людьми — за рахунок «страхових внесків» громадян.

Страхові виплати за людей здійснюватиме єдиний національний страховик — Національна служба здоров’я України. Це державна фінансова інституція, яка разом із МОЗом забезпечує функціонування системи охорони здоров’я. Вона буде оплачувати надання медичних послуг конкретній людині закладам охорони здоров’я, незалежно – державним, комунальним чи приватним.

Зокрема, оплата за новим принципом відбуватиметься на первинній ланці вже в липні цього року. Сюди також входить невідкладна допомога — термінові операції на кшталт гострого апендициту, переломів, первинна та паліативну допомога. Також платитимуть діагностичним центрам, лікарям-спеціалістам, які проводять спеціалізоване лікування за візити та проліковані випадки з 2018-го та повертатимуть кошти аптекам за ліки механізмом реімбурсації (з 2017-го, повністю з 2019-го).

З кожного пацієнта, що підписав декларацію, будуть платити за єдиним тарифом – у середньому 210 грн. За дітей та літніх людей тариф буде вищим за середній, за молодих людей, що потребують меншої уваги, – меншим за середній. А з 2018-го припинять платити на первинній ланці за пацієнтів, які не приписались до лікаря.

У «Державному гарантованому пакеті» буде вписаний повний перелік захворювань та станів, які покриваються національним солідарним медичним страхуванням. Водночас естетична медицина, або медикаменти, яких немає в доказовій базі та в протоколах лікування не входять до державного гарантованого пакету. Їх людина оплачує за своїм бажанням самостійно. Також необхідно буде повністю оплачувати вартість звернень без направлення лікаря.

Прикарпатці офіційно платитимуть при візиті до медичного закладу. Однак це не стосується невідкладної, первинної та паліативної допомоги, яка компенсується державою повністю. Тобто, якщо щось трапилося, і людині невідкладно необхідна допомога – їй не потрібно думати про оплату – всі послуги та ліки уже оплачені.

Якщо стан або захворювання не вимагають невідкладного лікування, пацієнт повинен сплатити свою частину. Однак, щоб таких випадків було менше – краще вчасно звертатися до свого сімейного лікаря, послуги якого держава також покриває на 100%. Водночас соціально незахищені родини зможуть отримати адресну допомогу на покриття співоплати через окремі соціальні програми. Також буде можливо придбати додатковий поліс добровільного медичного страхування – та застрахувати всі можливі співоплати.