Суд у справі вбивці болгарської студентки відклали через "мовний бар'єр"


Сьогодні, 12 лютого в Івано-Франківському міському суді відбулось засідання у справі Ельдара Астанова, якого підозрюють у вбивстві болгарської студентки Дішлі Елі Зії.

Справу розглядає колегія суддів - Руденко, Зеленко, Деркач. Сьогодні до суду із СІЗО доставили підозрюваного, також прибули сторони процесу - прокурор Боровик, захисник підозрюваного Шкварок та перекладач Оксана Гусак, інформує кореспондент Бліц-Інфо з залу суду.

На початку засідання адвокат підсудного заявив про відвід суддям. Водночас Астанов наполяг, що довіряє суддям. Тож колегія суддів заявила про відхилення клопотання захисника. Прокурор Боровик просив призначити обвинувальний акт до розгляду та запросити до суду трьох свідків. А оскільки Астанов вчинив важкий злочин просив продовжити запобіжний захід тримання під вартою на 60 днів. Водночас адвокат Шкварок заявив, що Ельдар незаконно перебуває під вартою від 7 січня, тож просив терміново випустити його з зали суду.

Мовляв, продовжити запобіжний захід не можна, оскільки зараз змінився статус з підозрюваного на обвинуваченого, а прокурор вчасно не подав нове клопотання.

Пізніше захисник підсудного заявив про відвід перекладача, оскільки вона не може здійснювати переклад. Перед цим перекладачка зауважила, що не розуміє судових термінів на слух, тож не може зразу перекладати. Відтак, суть справи обвинуваченому з української на російську перекладала суддя Зеленко. 

У підсумку судді задоволили клопотання про заміну перекладача та перенесли засідання на 11:10 год 14 лютого.